Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fengslene får mer til bøker

Norske innsatte låner 20 ganger så mange bøker som andre. Nå styrker regjeringen tilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske innsatte låner 20 ganger så mange bøker som andre nordmenn, på tross av en dårligere bibliotektjeneste. Men neste år blir boktilbudet bedre.

Det viser en lekkasje fra statsbudsjettet som Aftenposten har fått tak i. Justis- og kulturdepartementene deler på utgiften fengselsbibliotekene gir, og de to går nå sammen om en budsjettsøkning fra 8 til 10,5 millioner kroner. De ekstra 2,5 millionene skal brukes til å oppgradere tilbudet i de fengselsbibliotekene som allerede finnes, men også til å bygge opp nye, planlagte biblioteker.

- Bibliotekene er en av de få normalsonene i fengselet. Vi får utrolig mye gode tilbakemeldinger på denne tjenesten, den er viktig for utdannelsen, men også for de innsattes mulighet til å få et annet blikk på ting, sier justisminister Knut Storberget ifølge Aftenposten.

Liker bøker om sliterne

- Vi vet ikke helt hvordan pengene skal disponeres ennå, men det er gode nyheter, sier bibliotekar Hilde Einan ved Oslo Kretsfengsel til Dagbladet.no.

Hanne Bramness har drevet skrivekurs bak murene. I 2004 var hun redaktør for boka «Dikt fra fengselet», der ni av de ansatte i Oslo fengsel bidro etter et fire måneders skrivekurs, og forfatteren synes det er flott at fengselsbibliotekene nå styrkes.

- Jeg har et inntrykk av at kursdeltakerne lånte mye bøker. De var på leting etter svar på de store spørsmålene i tilværelsen. De ville ikke bare ha underholdning eller tidtrøyte, men seriøs litteratur som var komplisert nok i forhold til alvoret i situasjonen, sier hun til Dagbladet.no.

«Karl» er innsatt i Oslo fengsel og en ivrig bruker av fengselsbiblioteket. Han bruker bøker til å koble ut, komme gjennom dagen, og en av favorittbøkene er Lars Ramslies «Mikrokaos».

FENGSLENDE BØKER: I norske fengsler lånes det ut langt flere bøker enn ved andre biblioteker. «Jon» og «Hassan» er flittige brukere av biblioteket i Oslo Kretsfengsel mens bibliotekar Hilde Einan holder orden. Foto: TRULS BREKKE
FENGSLENDE BØKER: I norske fengsler lånes det ut langt flere bøker enn ved andre biblioteker. «Jon» og «Hassan» er flittige brukere av biblioteket i Oslo Kretsfengsel mens bibliotekar Hilde Einan holder orden. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

- Jeg liker forfattere som tar for seg de som sliter i sosiale sammenhenger og som ikke er samfunnets enere, sa han da Dagbladet besøkte Oslo fengsel i august i år.

Karl er blant de heldige 50-60 prosent av norske innsatte som overhodet har tilgang på litteratur. Gjennom fengselsbibliotektjenesten i Oslo kan de innsatte på Bretvedt og Oslo fengsel velge blant 30 000 titler på 30 språk.

Fellesskap og forandring

Oslo fengsel har også fått i gang et lesestimuleringsprosjekt med offentlige midler fra ABM-utvikling, og private midler blant annet fra Fritt ord. Prosjektet går over tre år, med en prosjektansatt i halv stilling.

Trondheim fengsel er blant fengslene som derimot ikke har bibliotek. Per i dag får biblioteket besøk av en bokbuss to ganger i uka, så fengselsdirektør Steinar Vinje Vinje blir håpefull da han får vite at biblioteksordningen blir styrket gjennom statsbudsjettet.

- Innsatte leser mye og vi er opptatt av å bygge opp et fullverdig bibliotek med bøker og lydbøker, også på andre språk. En stor del av våre innsatte er utenlandske, og det å høre og lese eget språk er viktig. Dessuten er det stadig flere som videreutdanner seg, så fagbøker er viktig, sier Vinje til Dagbladet.no.

Vinje peker på at bibliotekene også gir rom til et fellesskap utenfor de andre rammene fengslene gir. Forfatter Hanne Bramness mener også litteraturen kan hjelpe de innsatte inn på et nytt spor.

- Soninga er en lang erkjennelsesprosess der de innsatte må ta innover seg hva de har gjort. Men jeg tror det å tenke på livet på en seriøs måte, som litteraturen tvinger dem til, kan føre til en forandring, mener Bramness:

 
- Litteraturen er med og gir håp, og det er noe av det viktigste.

- FLOTT: Hanne Bramness applauderer at fengselsbibliotekene får mer penger. Selv er hun aktuell med diktsamlingen «Salt på øyet».
FRA FENGSEL TIL BOK: Cappelen forlag og Oslo Fengsel lanserer boka «Dikt fra fengselet» der ni innsatte bidro med dikt. Hanne Bramness (til venstre) var redaktør for Shani, Hassanola, Yellow Man og Ali.