Fengslet Botsen med Cash

Johnny Cash døde tidligere i år. I går var hans datter Rosanne i Oslo Fengsel, Botsen. Sammen med norske artister og innsatte ble det en lang ettermiddags ferd mot tårer.

- Dette var så sterkt og rørende for meg. Jeg trodde ikke jeg skulle få oppleve å reise halve jorda rundt og komme til Norge og høre min fars musikk bli spilt med sånn sjel og ektefølt kjærlighet, sier Rosanne Cash til Dagbladet etter konserten.

Rundt henne gikk de innsatte inn til cellene: 1 a og 2 b.

Rosanne sikret seg et håndfast minne også. Hun tok ned en plakat laget i anledning konserten.

- Det ble nesten uvirkelig for meg å være her. For det første visste jeg ingenting om konserten før for noen få dager siden, men ettersom jeg skulle til Norge i forbindelse med Nobelkonserten, passet det. Så mange utrolige norske musikere det var her, sier datter Cash med en smule jetlag og ganske så hektisk.

Mange unge

Flyet hennes var forsinket. Hun måtte kaste seg inn i en taxi på Gardermoen for å rekke konsertstart klokka 17.15. Da entret Sondre Bratland scenen i festsalen på Botsen. Sondre med et stemmeleie som gikk i fotsporene til mannen i svart.

Rundt 100 innsatte benket seg ned. Mange av dem altfor unge både til å ha et nært forhold til Johnny Cash, og for mange helt klart for unge til å tilbringe måneder og år innafor murene.

Bratlands versjon av «The man comes around» var riktig. På første rad ble det felt en og annen desembertåre... Folsom prison blues.

Johnny Cash-hyllesten blir også liveplate til inntekt for SOS-barnebyer. NRK var også på plass med sine folk.

Mange høydepunkter

En av initiativtakerne til «Live at Botsen» er Tom Skjeklesæther.

- Mange lurer kanskje på hva SOS-barnebyer gjør inne i dette her, men Johnny Cash var alltid en ivrig supporter av denne organisasjonen. Han har også bygd en SOS barneby på Jamaica, sier «Skjekle» som håper at NRK-opptakene vil munne ut i en dokumentarisk affære.

Det burde konserten gjøre. For her var det mer mat enn vann og brød.

Mange høydepunkter, blant annet Paal Flaatas (Midnight Choir) rufsete silkeversjon av «Sunday Morning Coming Down». Avslutningsvis var det superb tolkning med Magnet (Even Magnet Johansen).

Jernpumperne på de bakre benkeradene lot seg nok ikke bevege, men det skulle de ha gjort... I Walk the Line.

<B>KOSTE SEG PÅ BOTSEN: </B> Steinar Albrigtsen koste seg med gitaren sammen med drøye 100 innsatte og en gjeng med presseskurker på Oslo Fengsel i går. De fikk to timer med Cash i ord, toner og minner. De innsatte skal være glad de slapp «St. Quentin».
<B>MINNE FOR LIVET: </B> Rosanne Cash tok med seg en plakat fra konserten.
<B>RØRT CASH: </B> - Da jeg kom opp på scenen, ble jeg fullstendig målløs. Konserten var overveldende og en fantastisk hyllest til min far og hans musikk, sier Rosanne Cash.