Fengslet og tiltalt for mishandling

«Engelen» fra Åsnes reportasjebok.

REELLE ANKLAGER? Finske PEN mener Hadizat Gataeva har blitt utsatt for et russisk komplott, og kaller saken «politisk». Åsne Seierstad er derimot uenig.
Foto: KNUT FALCH/SCANPIX
REELLE ANKLAGER? Finske PEN mener Hadizat Gataeva har blitt utsatt for et russisk komplott, og kaller saken «politisk». Åsne Seierstad er derimot uenig. Foto: KNUT FALCH/SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no): Åsne Seierstad (39) skriver om barnehjemsmammaen Hadizat Gataeva i reportasjeboka «De krenkede» fra 2007, og skildrer hvordan «engelen i Groznyj» tar seg av hjemløse barn i et krigsherjet Tsjetsjenia.

Nå står den muslimske kvinnen tiltalt for barnemishandling og seksuelle overgrep mot barn i Litauen, skriver den svenske avisa Dagens Nyheter.

Gataeva skal ha kommet hit etter at krigen var over. Politiet mottok en anmeldelse fra en eller flere av hennes tidligere barnehjemsbarn, og pågrep henne i oktober i fjor.

- En politisk sak
Finske PEN betviler imidlertid sannhetsgehalten i de aktuelle anklagene, og hevder at flere vitneforklaringer kan være framtvunget.

- Ett av barna skal ha blitt forhørt i åtte timer av sikkerhetspolitiet. Etterpå ble han nødt til å oppsøke lege, sier Iida Simes i finske PEN, som videre hevder at Gataeva er utsatt for et komplott.

- Vitner har endret forklaringene sine fram og tilbake. Dette har blitt en politisk sak, sier Simes til Dagens Nyheter.

- Streng oppdragelse
Forfatter Åsne Seierstad er uenig. Boka hennes er ikke oversatt til verken russisk eller litauisk, og har ifølge Seierstad ikke vært nevnt i avhørene.

— Det er lite sannsynlig at russisk sikkerhetstjeneste kontrollerer litauiske politimyndigheter, all den tid landet er medlem av EU og Nato, sier Seierstad til Dagbladet.

Videre tilbakeviser hun at «engelen» er tiltalt for sexovergrep, slik Dagens Nyheter også skriver.

— Det vi har fått vite er at Gataeva og ektemannen er anmeldt av ei jente på barnehjemmet. Jeg har selv møtt henne. Hun er en velfungerende 19-åring som ville leve sitt eget liv. Hun kom i konflikt med fosterforeldrene, og har anmeldt dem for å ha banket henne opp, sier Seierstad.