Fenomenet «alle» snakker om blir snart enda lettere å spille for barna

- Tanken gjør meg litt svett, sier skjermtidekspert.

BLI GOD: Vi fikk tre Fortnite-spillere på forskjellig nivå, til å dele sine beste tips i Fortnite - spillet «alle» spiller for tida. Følg Dagbladet Spill på Youtube: https://goo.gl/JA2YpM Følg Fortnite-spillerne på Twitch: https://www.twitch.tv/tiltingryan https://www.twitch.tv/tentakler Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Lavterskelskytespillet «Fortnite», laget av Epic Games, er blitt en verdenshit. Når superstjerner som Drake kobler seg på og deltar i livekamper med «Fortnites» vasseste spillere, og seiersdansene til spillfigurene blir en egen subkultur, er det på tide å kalle actionverket for et fenomen.

Selve spillet ble sluppet i juli i fjor, men det er den gratis flerspillerdelen av «Fortnite», kalt «Battle Royal», som har tatt av. Epic Games toppnoterte i februar 3,4 millioner aktive brukere som spilte spillet samtidig. Digital Spy sammenligner den enorme suksessen med «Minecraft».

ET FENOMEN: «Fortnite» er blitt enormt blant norske barn og ungdommer de siste månedene. Skjermdump: Epic Games
ET FENOMEN: «Fortnite» er blitt enormt blant norske barn og ungdommer de siste månedene. Skjermdump: Epic Games Vis mer

Fenomenet «Fortnite»

Spillet handler om å overleve, alene eller sammen i lag på opp til fire venner. 100 spillere slippes fra et luftskip og lander med «fallskjerm» på en stor øy. For å forberede seg til kampen som venter må de samle ressurser, slik at de kan bygge fort og dekning under kampene for beskyttelse, og finne våpen.

Hele veien krymper øya i omfang, kamphanene tvinges nærmere hverandre og dermed gjelder det å ta livet av motstanderne med et vidt arsenal av kreative dødelige verktøy. Vinneren er den siste spilleren eller laget som står igjen.

Men i motsetning til skytespill for voksne har tegneserieestetikken i «Fortnite» et lysere uttrykk. Spillet er strippet for blod og gørr, noe som gir det aldersgrense 12 år. Det er mye av grunnen til populariteten, skriver Digital Spy, som begrunner den enorme suksessen slik:

  • Spillet er gratis. Kjøper du oppgraderinger er de rent kosmetiske, og gir ingen fordeler.
  • Mild estetikk uten blod skremmer ingen.
  • Kort rundetid på få minutter. Det kompakte spillarealet gjør det til en svært rask og intuitiv opplevelse.
  • Effektiv spilling gjør det avhengighetsskapende. Du velger et sted å lande, flyr ned, samler ressurser, beveger deg til en trygg sone og begynner slåssingen. Og gjør alt en gang til. Og en gang til. Og en gang til.
  • Spillet forandrer seg og oppgraderes med nye bisarre og morsomme våpen og hjelpemidler.
  • Byggemulighetene. Erfarne spillere kan bygge store festninger på sekunder.

- Går et sus gjennom salen

Organisasjonen Barnevakten arbeider for trygg og bevisst mediebruk blant barn, og møter rundt 50 000 barn, unge og foreldre hvert skoleår. «Fortnite» er den største snakkisen blant norske barn for øyeblikket, sier rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tønnesen, til Dagbladet.

- Når vi reiser rundt og samler foreldre på norske skoler for å holde foredrag om mediebruk og skjermtid, viser vi lysbilder av forskjellige spill. Det går alltid et sus gjennom salen når «Fortnite» kommer opp på skjermen.

EKSPERT: Kjellaug Tønnesen i Barnevakten. Foto: Barnevakten
EKSPERT: Kjellaug Tønnesen i Barnevakten. Foto: Barnevakten Vis mer

I mars annonserte Epic Games at de satser videre på fenomenet, og de er i ferd med å rulle ut en mobilversjon av spillet. Ifølge hjemmesidene til selskapet er mobilutgaven i en testfase, men den blir snart tilgjengelig for alle med Apple- og Android-telefoner.

- Et fenomen

I tillegg skal Epic Games åpne for støtte for at håndkontrollere, slike man bruker til konsoller, kan kobles til mobilen, noe som potensielt vil gjøre smarttelefonen til en håndholdt Fortnite-konsoll.

Anmelder og «Fortnite»-ekspert i Dagbladets nye satsing, Dagbladet spill, Henrik Moe Wæhre, tror kombinasjonen mobilutgave og støtte for håndkontroll vil bli en hit blant «Fortnite»-fans.

- Spillet er utrolig populært, og er allerede et fenomen. «Alle» mellom 12 og 15 år har prøvd, og dem jeg har pratet med som har testet mobilversjonen har vært fornøyd. Har man en håndkontroll i tillegg slipper man å trykke på skjermen, så det vil gi store fordeler i mobilversjonen. Det er nok noe mange vil skaffe seg, sier Moe Wæhre til Dagbladet.

SHOTGUN CHALLENGE: Bianca og Henrik gjennomfører en «shotgun challenge» i første episode av Dagbladet Spills Fortnite-serie. Vis mer Vis mer

- Litt svett

Men snilt utseende og 12-årsgrense byr på også utfordringer for foreldre. «Fortnite» spilles for det meste på datamaskinen eller Playstation- og Xbox-konsoller, noe som kan gjøre det lettere å avgrense timer brukt på spillet, men nå kommer altså mobilversjonen.

- Tanken gjør meg litt svett. Er «Fortnite» i lomma med egne håndkontroller, da blir det enda vanskeligere å styre tiden og holde igjen hvis barna ikke er gamle nok. Mange barn har smarttelefoner fra 8-års alderen som gjør at man kan spille favoritten hele døgnet. En slik oppdatering kan være kilde til utfordringer, sier Tønnesen.

- En ting er tidsbegrensningen, men det er også bedre for skuldrer, rygg og øyner at barn spiller og ser film på større skjermer uten å måtte sitte med bøyd nakke konsentrert på en liten skjerm rett foran seg.

- Foreldre bør tenke seg om og kjenne etter før man gir ekstrautstyr som håndkontroll til mobilen. Er det nødvendig, spør Tønnesen, som anbefaler konsollspilling foran mobilspilling.

Bruker mye tid

Ifølge Medietilsynets «Barn og medier-undersøkelse 2018», spiller 96 prosent av guttene og 63 prosent av jentene i alderen 9-18 år spill på PC, Playstation, mobil og nettbrett. 45 prosent av guttene som svarte at de hadde spilt dataspill dagen før, hadde spilt i to timer eller mer, mot 22 prosent av jentene.

52 prosent av foreldre svarte at de ofte eller av og til er uenige med barna rundt hvor mye tid de bruker på dataspill, informerer Medietilsynet. Bare 33 prosent svarte at er uenige med barnet om hvilke spill de spiller. Resten har oppgitt at de sjelden eller aldri er uenige.

Yngre barn som maser

Barnevakten får svært mange henvendelser om «Fortnite» og tjenestens anmeldelse av spillet er den mest leste artikkelen i år. Mange har yngre barn som maser om spillet og er i tvil om hva de skal gjøre.

- Det har manglet actionspill tilpasset barna som er for unge for 16- og 18-årsspillene. Nå har de fått «Fortnite» og «Overwatch», og det er bedre enn at de går etter 18-årsspillene. Men spillets popularitet og aldersgrense har gjort det vanskelig for dem med yngre barn å stå imot presset og maset fra barna mellom 7 og 11 år, sier Tønnesen.

LEI FORTNITE?: Dagbladet Spills Christopher Robin Omdahl er veldig glad i «Super Mario Odyssey». Dette er den første episoden i Christophers serie om nettopp det spillet. Se mer fra Dagbladet Spill her: https://goo.gl/L6b1YP Vis mer

- Kan bli vanskelig

I «Fortnite» kan man blant annet spille sammen om å bli de siste overlevende av totalt 100 spillere. Det lystbetonte samarbeidet er noe av det som opptar barna mest, sier Tønnesen.

- For noen barn blir det gøy og sosialt, man samarbeider om strategi og hjelper hverandre, men for andre, som kanskje aldri blir inkludert i en duo eller på et lag med andre i klassen, kan det bli vanskelig. Det er en såpass stor snakkis at om man ikke har spillet kan det bli en opplevelse av at man er til de grader utenfor sosialt. Det kjenner mange foreldre som vil holde aldersgrenser på, fortsetter hun.

Den paneuropeiske organisasjonen for spillinformasjon, PEGI, har satt aldersgrensen på «Fortnite» til 12 år grunnet «hyppige scener med mild vold». Spillet passer ikke for barn under 12 år, vurderer PEGI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer