NYE ERNA: Det handler mindre om sminke og påkledning enn om ord. Erna Solberg er litt gjerrigere med taleflommen enn før.  
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYE ERNA: Det handler mindre om sminke og påkledning enn om ord. Erna Solberg er litt gjerrigere med taleflommen enn før. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Fenomenet Erna Solberg

Hun kan alle saker, men snakker litt mindre. Det gjør susen.

|||ERNA SOLBERG har liksom alltid vært der. Enten som flittig medlem i Stortingets finanskomité, som nyslått partileder i rollen som «Stjerna Erna», som grusom, hardhendt kommunalminister under navnet «Jern-Erna», som den nederlagsdømte partilederen-som-ikke-ville-gå, og nå, som den gjenoppståtte, nyrespekterte, suverene lederen for partiet som har hatt størst vekst i oppslutningen det siste året.

Hun har aldri latt seg målbinde. Hun kan så godt som alle saker. Når hun er blitt stilt et spørsmål, i hvilken som helst sak, i hvilken som helst posisjon, har det rent ord ut av henne. På behagelig, velklingende bergensk. Aldri engstelig for å si eller røpe for mye.

DET  HENDER det blir sagt om skriveglade journalister at de har diaré i fingrene. Erna har hatt munndiaré. Det har til tider blitt for mye av det gode. Tilhørerne har falt av. Hun har ikke klart å sette punktum for sine resonnementer. Hun har beholdt ordet i en overrumplende grad. Man skal være trent ordstyrer for å ta det fra henne. Så trent var ikke jeg engang jeg ledet en paneldebatt mellom henne og andre skarpskodde politikere. Som daværende kommunalminister var hun hovedattraksjon og var fra arrangørens side tildelt ca. 20 minutter. Etter 35 minutter klarte jeg å stanse henne for å slippe andre til.

Under siste valgkamp må noe ha skjedd. Ved et tilfelle var jeg igjen i rollen som debattleder. Erna var med og leverte så korte, poengterte innlegg at de hadde passet i radio og tv. Det var ingen grunn til å gripe inn.

ALTSÅ MÅ noe ha skjedd. Noen må ha hvisket henne noe i øret. Var det hennes nærmeste rådgiver i valgkampen Julie Voldberg? Var det hennes lojale medspillere i partiledelsen? Var det kommunikasjonsrådgivere? Ikke vet jeg. Saken er at Erna Solberg i løpet av valgkampen bidro til at Høyre fikk 17 prosent og ikke 10 som enkelte meningsmålinger før valget viste. Etter valget har framgangen bare fortsatt, og Høyre kunne i går ta sommerferie med nesten 25 prosents oppslutning på de beste målingene.

HENNES EGEN FORKLARING er slik: Ti prosent var unaturlig lavt. Vi klarte ikke skape entusiasme. Klarte ikke vise fram vår politikk. Framsto som for negative. Høyres velgere er optimistiske og pragmatiske, ikke dogmatiske. De er opptatt av resultater. Vi valgte å snakke om saker som er viktige for folk. Tror vi framstår som mer offensive og løsningsorienterte enn før. Dessuten har nok Høyre hatt fordel av at de rødgrønne har slitt på mange fronter og mangler sprut og troverdighet.

Høyres nye 2. nestleder, Bent Høie, føyde galant til at partilederen unnlot å nevne det viktigste: Ernas egen innsats. Og at noe av suksessen skyldes at folk sakte, men sikkert, har vent seg til at hun kan bli statsminister, en tanke mange har likt, ifølge Høie.

MEN INGEN SUKSESS varer evig. I går snakket Erna Solberg nøyaktig dobbelt så mye som sine to nestledere til sammen. Jeg merket små rykninger mellom smilene til Julie Voldberg og noen rastløse spasmer blant Unge Høyres utsendte.