Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ferdig i utlandet

Før albumslipp i mai gjorde Morten Harket det klart at verden var hans tumleplass. Etter laber respons, er ekspertene knallharde i sin dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Toget er nok gått for Morten Harkets internasjonale solokarriere, sier musikksjef Håkon Moslet i NRK P3.

Harket har droppet videre utenlandslansering av sitt ferskeste album «Letters From Egypt». Offisielt skjer det fordi a-ha nå er full gang med å spille inn et nytt album, men interessen i utlandet for Harkets siste plate har vært laber.

Før albumslipp i mai gjorde Harket det selv klart i et intervju her i avisa at målet var å nå ut til hele verden.

- Det er helt naturlig for meg å tenke internasjonalt. Helt siden vi slo gjennom, har verden vært min boltreplass. Sånn er det bare, sa Harket den gang.

Nå sier norske eksperter som Dagbladet har vært i kontakt med, at Morten Harket trolig aldri vil kunne lykkes med å etablere seg som en soloartist internasjonalt.

- Solodebuten «Wild Seed» fra 1995 var en enorm suksess her hjemme både kunstnerisk og kommersielt, men nå er det gått for lang tid, mener Moslet.

- Ikke sulten nok

Selv om comebacket til a-ha har gitt mye omtale i utlandet, er ikke soloartisten Morten Harket en like opplagt eksportartikkel, mener P3-sjefen.

SOLOSLUTT: Morten Harket legger soloprosjektet på is for å satse på a-ha. Det gjør han lurt i, mener P3s musikksjef Håkon Moslet. Foto: NINA HANSEN
SOLOSLUTT: Morten Harket legger soloprosjektet på is for å satse på a-ha. Det gjør han lurt i, mener P3s musikksjef Håkon Moslet. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Hans siste plate, «Letters From Egypt», var heller ikke bra nok til å nå et internasjonalt publikum, sier Moslet.

- Han er kanskje ikke lenger sulten nok. Han beviste jo at han kunne stå på egne bein med «Wild Seed»-suksessen, sier Moslet.

Asbjørn Slettemark er redaktør i bransjetidsskriftet FaroJournalen. Han levner også Harket få sjanser utenfor landets grenser.

- Umiddelbart tenker jeg at det er a-ha som band som har suksess i utlandet, summen av dem sammen er mer enn tre. Hver for seg klarere de ikke oppnå samme resultater. Responsen på den siste soloplata til Morten Harket har sannsynligvis vært minimal, og jeg regner med at hvis suget hadde vært stort nok ville de gjort noen saftige forsøk på lansering i utlandet., sier Slettemark.

I mai spilte a-ha en konsert for et utsolgt Royal Albert Hall i London, og i midten av juni starten de arbeidet med en ny plate.

Slettemark tror at a-ha har mye større sjanse til å lykkes enn Morten Harket har alene.

- a-ha vil alltid ha et publikum. Fortsetter de å produsere så bra låter som de har gjort på sine siste plater, vil de garantert holde seg. Men jeg tror ikke de blir større enn de er nå, sier han.

Aldri en god låtsnekker

image: - Ferdig i utlandet

Den profilerte musikk-kritikeren i Nordlys, Egon Holstad, er temmelig avvisende når vi spør hva han tror om Morten Harkets sjanser på egen hånd internasjonalt.

- Det er ikke lett å forstå noen verdens ting av det Morten Harket gjør. Spesielt ikke når han snakker. Da er han en vandrende personifisering av ei svært alternativ alternativmesse, sier Holstad og fortsetter:

- Det er logisk å tro at Morten Harkets solokarriere er lagt på hylla rett og slett fordi den ikke selger. Det er nok ikke bare fordi han prioriterer a-ha, slik han prøver å framstille det. Problemet til Harket er at han egentlig ikke er en spesielt god låtsnekker. Stemmen og utseendet har smeltet ungpiker i alle aldrer i over 20 år, men han har aldri vært den musikalske hjernen i a-ha.

Han understreker at Morten Harket som soloartist er i godt selskap med blant andre norske artister som ikke har lyktes i utlandet.

- Norsk musikk har ikke vært en stor suksess internasjonalt. I hvert fall ikke om man sammenlikner med Sverige. Men vi har noen vellykka prosjekt, som Turboneger, Röyksopp, M2M, Dimmu Borgir og a-ha. For å slå an internasjonalt kreves det at du enten lager hits, har et utstudert image, ser bra ut eller at du har flaks. Eller alt på én gang, sier Egon Holstad.

- Vi har utallige eksempler på band som ikke har klart det. BigBang har for eksempel brukt ett år i USA uten ha akkurat å ha veltet Billboard-lista, og Dance With A Stranger solgte vel sånn cirka atten plater i utlandet etter å ha prøvd seg, og da snakker vi om et band som - utrolig nok - solgte svimlende mengder skiver her til lands, sier han.

Holstad får støtte av Håkon Moslet. P3-sjefen tror norske band som beveger seg innenfor egne nisjer har større mulighet til å markere seg utenlands.

Lykkes med nisjer

- Black Metal-band som Dimmu Borgir gjør det bra, og det samme kan vel også sies om Turboneger. Men midt i gata-artister som Harket har det tøft. Men vi ser jo noen gledelige tegn til at nye artister bygger seg opp i et bredt, kommersielt marked - som med Ida Maria og Madcon, sier Moslet.

- Er tiden moden for at yngre norske artister tar over stafettpinnen i utlandet?

- a-ha gjorde det ganske bra med comebackalbumet sitt i 2006. Men for band som blir stempla som veteraner er det generelt vanskelig å få folk til å høre på det nye materialet, sier Moslet.

Toppsjef Bjørn Rogstad i EMI-Norge vil imidlertid ikke avfeie Morten Harkets solosjanser i utlandet.

- Han har en stor fanbase gjennom a-ha. Med historien sin, og stemmen tror jeg han har en sjanse. I dagens musikkmarked er singler veldig viktig, så det han trenger er noen skikkelig gode låter, sier Rogstad.

Beste fall forsinket

Harald Wiik i a-ha Network sier at beslutningen om å droppe utenlandslanseringen av Morten Harkets siste soloplate «i beste fall er forsinket, men kanskje også lagt på is.»

- Skyldes det skuffende interesse i utlandet?

- Jeg føler at vi aldri kom helt i gang med å kartlegge interessen. Plata kom ikke ut før 19. mai, og a-ha begynte å jobbe sammen i midten av juni, sier Wiik.

- Har Harket ambisjoner om å prøve igjen seinere?

- Det har jeg ikke noe klart svar på. a-ha har et stort, internasjonalt navn - og vil satse framover i mange år. Det er der fokus ligge nå, men det kan fort endre seg, sier Wiik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!