- Ferdig med de store klassiske rollene

Som ballettsjef må Ingrid Lorentzen sette danseskoene på hylla. Heldigvis har hun full støtte fra samboer Otto Jespersen.

NY ROLLE: På mandag ble det kjent at Ingrid Lorentzen er ny ballettsjef. Hun forteller at hun helt klart er ferdig med de store klassise rollene. - Nå er det rollen som ballettsjef som gjelder, sier hun. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
NY ROLLE: På mandag ble det kjent at Ingrid Lorentzen er ny ballettsjef. Hun forteller at hun helt klart er ferdig med de store klassise rollene. - Nå er det rollen som ballettsjef som gjelder, sier hun. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): - Tuuusen takk, så koselig!, sier Ingrid Lorentzen (39) på trøndersk idet hun prøver å forflytte seg fra Operaens bistro til sin egen garderobe.

Men hun får ikke tatt mange skritt før neste person sier «gratulerer».

På mandag ble det kjent at Lorentzen blir ny ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett. I august neste år tiltrer hun i åremålsstillingen på fem år. Hjemmet hennes på Blindern er fullt av blomster og ser ut som «æ ha gifta mæ». I garderoben har dansekollegaene satt en sjampanjeflaske med «do not disturb»-skilt, men Lorentzen har ikke blitt annet enn forstyrret den siste uka.

- Jeg tror det ble 20-30 intervjuer den første dagen, sier en sprudlende Lorentzen.

- Passet ikke inn Allerede som toåring ville lille Ingrid begynne på ballettskole, men måtte vente helt til hun var fire. Hun har med seg et bilde fra da hun var fem, hvor hun står på stuegulvet hjemme i Trondheim og strekker en arm opp og en ut.

- Det er mange drømmer i det bildet. Jeg drømte om å bli profesjonell danser, men trodde ikke det var realistisk. Jeg var ingen stjerne på balletten. Jeg var altfor høy og passet ikke inn. Jeg måtte danse mye gutt. Jeg hadde så lyst til å danse i fine kappekjoler som de andre jentene. Det var vondt å ikke få gjøre det, sier Ingrid og fortsetter:

- En gang inviterte mamma ei jente fra ballettskolen og hennes mor til oss, slik at jeg kunne prøve kjolen hennes.

SLIK STARTET DET:  Her står Ingrid Lorentzen på stuegulvet hjemme i Trondheim som 5-åring og drømmer om å bli proffdanser. Bildet er tatt i 1975. - Jeg var ingen stjerne på balletten. Jeg var altfor høy og passet ikke inn. Jeg måtte danse mye gutt, sier Lorentzen. Foto: Privat
SLIK STARTET DET: Her står Ingrid Lorentzen på stuegulvet hjemme i Trondheim som 5-åring og drømmer om å bli proffdanser. Bildet er tatt i 1975. - Jeg var ingen stjerne på balletten. Jeg var altfor høy og passet ikke inn. Jeg måtte danse mye gutt, sier Lorentzen. Foto: Privat Vis mer

Som 16-åring kom hun inn på Statens balletthøgskole, turen gikk videre til Kungliga Svenska Balettskolan, før hun sluttet og ble aspirant ved Nasjonalballetten. Etter mange år ute, kom hun i 1997 tilbake til Nasjonalballetten, der hun i 2000 ble utnevnt til solist. Hun danset seg oppover karrierestigen, blant annet med roller som Odette og Odile i «Svanesjøen».

- Det har vært motgang, men jeg tror det er mye av grunnen til at det har gått så bra. Hadde jeg fått oppfylt alle drømmene tidlig, ville det kanskje vært annerledes. Jeg fortsatte helt til jeg fikk stå der i kostymene jeg drømte om som barn, enn om 30 år seinere, sier Ingrid og ler.

Otto støtter Nå har hun ett år til å forberede seg på sin nye rolle - ballettsjef. Det hadde hun aldri trodd, men når hun ser tilbake, ser hun at alle valg er trinn i stigen - som å jobbe utenlands og lære å si «nei» gjennom sitt medlemskap i Kulturrådet.

Siden 1993, med ett avbrudd, har Lorentzen vært sammen med den 18 år eldre komikeren Otto Jespersen. Sammen har de datteren Alva på tre år.

- Han støtter meg fullt ut i den nye jobben, og er veldig glad på mine vegne, sier Ingrid og fortsetter å fortelle om at datteren som elsker å danse.

- Hun er veldig glad i Operaen og danser hele tida, særlig til Vivaldi. Vi danser mye sammen. Men jeg har ikke fortalt henne at det er mulig å gå på danseskole. Hun skal få danse mye, men jeg tenker at foreløpig kan vi gjøre det hjemme. Hun finner tidlig nok ut av det, sier Lorentzen.

- Ferdig med store danseroller Hun har gjort sine tanker om hvordan det blir å være sjef for dagens dansekollegaer og venner, og skal bruke det kommende året til å orientere seg i alle aspektene ved det å være sjef, reise for å se forestillinger og begynne å planlegge det kommende repertoaret.

Siden hun begynte å danse som barn har hun fått spørsmål om hva hun skal gjøre etterpå. På mandag kom svaret.

FÅR STØTTE AV OTTO:  Komiker Otto Jespersen og Ingrid Lorentzen har vært et par siden 1993. Sammen har de datteren Alva på tre år. - Han støtter meg fullt ut i den nye jobben, og er veldig glad på mine vegne, sier Ingrid 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FÅR STØTTE AV OTTO: Komiker Otto Jespersen og Ingrid Lorentzen har vært et par siden 1993. Sammen har de datteren Alva på tre år. - Han støtter meg fullt ut i den nye jobben, og er veldig glad på mine vegne, sier Ingrid Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Jeg er helt klart ferdig med de store klassiske rollene. Nå er det rollen som ballettsjef som gjelder. Men det å slutte å danse høres så dramatisk og endelig ut. Jeg skal danse et år til, så får vi se etter det, sier Lorentzen.

Når temaet om å sette ballettskoene på hylla kommer opp, skjærer hun grimaser. Lorentzen syns tanken om å flytte ut av garderoben er trist, fordi hun deler den med så gode kollegaer.

- Jeg vet jo hva det krever av trening å være på max-nivå. Dette er toppidrett. Og du kan trygt si at det er utelukket å gå tilbake som danser etter å ha vært ballettsjef, men jeg prøver å delta litt, slik at bruddet ikke blir så brått. Dette har jo vært prosjektet mitt så lenge.