Ferdig som lærer: Har ikke lyst til å jobbe i et system som skaper tapere

Det er selvfølgelig veldig behagelig at de vanskelige elevene er borte fra timene, men jeg jobber ikke for å ha det behagelig, skriver Jørn Damslora

SITT BESTE: - Jeg vil vite at jeg gjorde mitt beste for alle elevene mine, skriver Jørgen Damslora. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
SITT BESTE: - Jeg vil vite at jeg gjorde mitt beste for alle elevene mine, skriver Jørgen Damslora. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er ferdig som lærer.

Jeg angrer slett ikke på at jeg i 2002 valgte bort millioninntekt og begynte å jobbe med ungdom i stedet, men nå er det slutt.

Det har vært mange tunge stunder i dette yrket. Jeg har tilbrakt 48 timer på sykehus med en elev som forsøkte å ta livet sitt, jeg har diskutert abort med gravide jenter under 18, jeg har vært i begravelse til en elev, jeg har sett hva overgrep kan gjøre med barn og jeg har vitnet i rettssaker om ansvarsoverdragelse av barn.

I min tid som lærer har jeg opplevd å bli truet med slagvåpen, jeg har tatt kniven fra en, jeg har vært mål for både saks og batteri som er blitt kastet. I slike situasjoner har jeg tenkt at disse elevene trenger meg. Det er hyggelig å sette opp skigard for folk, men for disse elevene kan jeg utgjøre forskjell og i mange av tilfellene har jeg utgjort en forskjell.

Elevene sier i det minste det når jeg møter dem noen år seinere. For meg har kallet som lærer vært å skape gagns mennesker. Gagns mennesker aksepterer seg selv og trives med livet. Et gagns menneske gleder seg til å bidra enten det er som pilot, advokat, butikkmedarbeider, gravemaskinfører, statsminister, skoleassistent eller noe helt annet. Et gagns menneske evner å sette tæring etter næring. Et gagns menneske behersker alenetid og evner å omgås andre mennesker. Gagns mennesker har sine problemer, men lærer seg å løse dem eller leve i en form for harmoni med dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer