LEDER

Ferdigheter i barnehagen

Læring skjer gjennom lek.

LEK OG LÆR: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
LEK OG LÆR: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Motstanden mot regjeringens stortingsmelding for kvalitet i barnehagen, «Tid for lek og læring», er økende. Sist ute med en kraftsalve er forskeren Anne Greve ved Institutt for barnehagelærerutdanning ved Høyskolen i Oslo og Akershus. I et intervju i Dagsavisen hevder hun at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) «raserer barnas barndom». Det er harde ord, men Greve målbærer en frykt mange deler. En lukket Facebookgruppe kalt «Barnehageopprør 2016» har fått 6600 medlemmer på ti dager.

Det er den potensielle konflikten mellom lek og læring som bekymrer pedagoger og fagfolk. De mener at forslagene i barnehagemeldingen innebærer et brudd med tradisjonen i nordisk barnehagepedagogikk. Også Utdanningsforbundet ser på stortingsmeldingen som et veivalg som er mer politisk motivert enn faglig fundert. I forslagene til ny rammeplan er det særlig innføringen av en veiledende norm for femåringers språkkunnskaper som møter motstand. Det enkelte barns prestasjoner, aktivitet og utvikling skal dokumenteres, heter det. Motstanderne mener at ferdighetsmål ikke fører til mer læring. Derimot vil det stjele tid fra barnas frie lek. Og forskningen er ganske entydig her; læring skjer gjennom lek.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer