Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ferdinand Finnes bo til salgs

Ferdinand Finnes utstoppede apekatt, papegøyer og fredsduer er blant de private gjenstandene fra kunstnerens innbo som auksjoneres på Blomqvist Kunsthandel neste uke.

Åtte fugler og en apekatt selges samlet med en prisantydning på 2000 kroner. Dyrene brukte Finne som modeller i mange av sine bilder.

Ferdinand Finnes livsarving og mangeårige venn Thore J. Elton er ikke sikker på hvordan den utstoppede apen havnet i Finnes eie.

- Jeg er ikke sikker på når Ferdinand kjøpte denne apen. Men da han forsøkte å tegne den, var det uten særlig hell, minnes Thore J. Elton.

Til sammen 491 enkeltgjenstander fra Ferdinand Finnes leiligheter i Oslo og Frankrike går under hammeren lørdag 17. juni. Samlingen av kunst og innbo er forhåndsvurdert til cirka 3,5 millioner kroner.

- Fuglene og apekattene er nok det mest spesielle på auksjonen, sier Knut Forsberg, daglig leder ved Blomqvist Kunsthandel.

- Vi tar vanligvis ikke inn utstoppede dyr og fugler, smiler han.

En bit av Finne

Forhåndsinteressen rundt Finne-auksjonen er enorm. Blomqvist setter opp telt i gata for å få plass til alle potensielle kjøpere.

- Prisen på Finnes bilder er generelt høy, men denne gangen er forhåndsvurderingen på originalverkene og grafikken moderat. Dette er en unik sjanse til å kjøpe en bit av Finnes liv, mener Forsberg.

Verdifulle vinglass

Det er Thore J. Elton, som har bestemt at deler av kunstnerens store kunstsamling og innbo skal selges på auksjon.

Det er hovedsakelig Finnes egne malerier og bilder som selges, sammen med ting og gjenstander som han selv brukte og var glad i: Tepper, vinglass, hagestoler, spisebord, tallerkener, duker, lamper, keramikk, skulpturer, spilledåser, skrivemaskiner, fossile snegler, insekter, sommerfugler, to flygler - og selvfølgelig Finnes karakteristiske hatter og spaserstokker.

Blant de dyreste gjenstandene er seks antikke vinglass fra Nøstetangen (ca. 1770), med en prisantydning på 60000 til 80000 kroner. To nomadetepper fra Afghanistan er priset til 60000 stykket, et Steinway-flygel fra 50000 til 60000 og en spilledåse med kinesiske figurer fra 40000 til 60000.

Kjøpte på loppis

Finne var ingen samler som skaffet seg gjenstander for gjenstandenes egen skyld, forteller Elton.

- Han brukte alt sammen. Enten det kostet ti kroner eller 100000 kroner. Jeg har mang en gang drukket vin og konjakk av antikke Nøstetangen-glass, og gikk et glass i stykker, så pytt, pytt for Ferdinand.

- Flere av tingene er godt brukt, så publikum må inspisere dem nøye før de byr, minner auksjonarius Forsberg om.

På auksjonen 17. juni er også flere av Finnes hatter og stokker til salgs.

- I 1932 fikk Ferdinand beskjed av sin far at han vær så god fikk begynne å bruke hatt, som alle andre menn på den tiden. Ferdinand bestemte seg da for at han aldri mer skulle ha en hatt på hodet, og det holdt han på helt til alle andre sluttet å bruke hatt. De siste årene av Ferdinands liv fins det knapt et bilde hvor han ikke har på seg hatt, forteller Elton.

HENGENDE PAPEGØYE: Denne strekstegningen fra 1988 er vurdert til mellom 4000 og 6000.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling