Ferdinands siste forestilling

Allerede i 1956 startet Ferdinand Finne planleggingen av sin siste forestilling. Da komponerte Arne Nordheim en strykekvartett som Finne i begeistringens rus bestemte «skal spilles i min begravelse». Og slik ble det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men ikke bare Nordheims verk var bestilt av avdøde selv. For noen år siden utarbeidet Ferdinand Finne en detaljert regi for sin egen bisettelse. Det skulle være hvite blomster, det skulle være ro og harmoni.

Og Finnes siste vilje ble fulgt til punkt og prikke i Oslos Vestre krematorium i går.

Skjønnhet og glede

Minnehøytideligheten startet med at hans nærmeste venner, Arne Nordheim, Thore J. Elton og Geir Thomas Risåsen, tente de hvite lysene som omkranset kisten. Lysene sto i Finnes egne kandelabrer.

Det var hvite kranser og buketter fra venner og familie, fra kunstforeninger, forlag og teatre, fra Hadeland Glassverk og fra Frimurerlosjen Søilene. På kisten lå et svart teppe, sydd for anledningen etter avdødes ønske, overstrødd med hvite Märthaliljer, hans yndlingsblomster. Og foran midtgangen - den største, hviteste og mest synlige kransen av dem alle: en siste hilsen fra restaurantene Annen Etage og Theatercaféen.

Slik ble Ferdinand Finne bisatt i samme ånd som han levde. Tett knyttet til skjønnheten og gleden.

Valgte tekstene

For livselskeren Finne så ikke på døden som en trist sorti, men «som en åpen port til lys - et lys som er en fortsettelse av denne tilværelsen, men på et annet plan». Kanskje derfor hadde han ikke satt av plass til noen personlige taler med avskjed og farvel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer