KOMMENTARER

Sommeren i Norge

Ferie i Eventyrland

Det blir ferie i Norge i sommer for de aller fleste. Og lykken i ulykken er at du er henvist til å tilbringe sommeren i Eventyrland. Dagbladets Morten Strand har forhånds-feriert.

Ferie i Eventyrland
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

SVOLVÆR/HAMARØY (Dagbladet): Et av de mange paradoksene rundt Knut Hamsun er at han måtte langt vekk - ja helt til Kaukasus - for å oppleve det som for ham ble eventyrlandet. Men bortsett fra at det å reise aldri er meningsløst, så var det å reise vekk fra Hamsuns barndoms-rike meningsløst, hvis hensikten var å finne eventyrlandet. For eventyrlandet, det er her.

Lofoten i juni er lysets rike. Lyset er sylskarpt der sola skinner skrått over hav og landskap. Det er som om verden blir lyst opp nedenfra, og alle fargenyanser blir så klare at det slett ikke er til å tro. Det er en magi som bare midnattsola gir, og som kulissene i Lofoten gjør fullkomne. Vi låner bort bokstavene til mesteren selv, når han beskriver midnattsola i en av hans tidligere romaner, Pan: «Det begynte å bli ingen natt, solen dukket såvidt skiven ned i havet og kom så opp igjen, rød, fornyet, som om den hadde vært nede og drukket».

Ta bokstavene i munnen. Smak på dem. «Det begynte å bli ingen natt...». For det er eventyr i dette bildet. Fra Eventyrland.

Meningsmålinger viser at Lofoten vil bli ferie-vinneren i coronaens tid. Vi er for lengst blitt en nasjon av landstrykere, som stryker land og strand rundt på leting etter opplevelser. Så hvorfor ikke starte i Tranøy på Hamarøy, øya der Hamsun vokste opp, og stedet som forskere mener er modellen for Polden, hjembygda til villmannen August og hans motstykke Edevart i Landstryker-triologien som kom ut for snart 100 år siden. Her rammer Lofot-veggen inn utsynet. Her fortalte løgneren og nordlendingen August sine skrøner, og manipulerte sine sambygdinger til å etterape moderniteten, og ledet dem til både stor framgang og sammenbrudd og sult. Så foraktet vi ville vært - vi moderne, rotløse, ferierende mennesker - av Hamsun! Hvilken hevn for moderniteten ville ikke coronaen vært? I Hamsuns verden? For en svir av en ferie-fantasi!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.