Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Sommeren i Norge

Ferie i Eventyrland

Det blir ferie i Norge i sommer for de aller fleste. Og lykken i ulykken er at du er henvist til å tilbringe sommeren i Eventyrland. Dagbladets Morten Strand har forhånds-feriert.

Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

SVOLVÆR/HAMARØY (Dagbladet): Et av de mange paradoksene rundt Knut Hamsun er at han måtte langt vekk - ja helt til Kaukasus - for å oppleve det som for ham ble eventyrlandet. Men bortsett fra at det å reise aldri er meningsløst, så var det å reise vekk fra Hamsuns barndoms-rike meningsløst, hvis hensikten var å finne eventyrlandet. For eventyrlandet, det er her.

Lofoten i juni er lysets rike. Lyset er sylskarpt der sola skinner skrått over hav og landskap. Det er som om verden blir lyst opp nedenfra, og alle fargenyanser blir så klare at det slett ikke er til å tro. Det er en magi som bare midnattsola gir, og som kulissene i Lofoten gjør fullkomne. Vi låner bort bokstavene til mesteren selv, når han beskriver midnattsola i en av hans tidligere romaner, Pan: «Det begynte å bli ingen natt, solen dukket såvidt skiven ned i havet og kom så opp igjen, rød, fornyet, som om den hadde vært nede og drukket».

Ta bokstavene i munnen. Smak på dem. «Det begynte å bli ingen natt...». For det er eventyr i dette bildet. Fra Eventyrland.

Meningsmålinger viser at Lofoten vil bli ferie-vinneren i coronaens tid. Vi er for lengst blitt en nasjon av landstrykere, som stryker land og strand rundt på leting etter opplevelser. Så hvorfor ikke starte i Tranøy på Hamarøy, øya der Hamsun vokste opp, og stedet som forskere mener er modellen for Polden, hjembygda til villmannen August og hans motstykke Edevart i Landstryker-triologien som kom ut for snart 100 år siden. Her rammer Lofot-veggen inn utsynet. Her fortalte løgneren og nordlendingen August sine skrøner, og manipulerte sine sambygdinger til å etterape moderniteten, og ledet dem til både stor framgang og sammenbrudd og sult. Så foraktet vi ville vært - vi moderne, rotløse, ferierende mennesker - av Hamsun! Hvilken hevn for moderniteten ville ikke coronaen vært? I Hamsuns verden? For en svir av en ferie-fantasi!

Så la oss rømme over Vestfjorden, Augusts og Edevarts hav, til Lofoten. Svolvær en sommerdag med sol og godvær er så eksotisk som du kan få det. Hamsun har allerede beskrevet for oss natta med sola som nekter å gå ned. Men også dagen har sitt å by på. En fisketur i godteposen av norsk natur er et godt tips. En fire-kilos torsk på kroken er alene verdt turen for en Drøbak-gutt, som alltid har spilt i lavere torske-divisjoner, i Oslo-fjorden, der det å fiske torsk nå er forbudt. Uten at det gjør Drøbak, og andre idyller på sør- og østlandet til dårlige ferie-alternativer.

Og når torsken er sløyd så kommer eventyret så nær deg som det kan. Når mannskapet på båten holder torskens innvoller i ei stor gummihanske, og måkene legger seg tjukt etter godteriet, i et hvitt teppe mot den blå himmelen. Og angriper hansken med glupske hogg. Du er mye nærmere naturens drama her, enn du er på safari i Serengeti i Øst-Afrika, der du ser noen dovne løver et stykke unna.

Dette er bilder å ta med seg før man setter seg i bilen for å feriere i Norge. Tall viser at 94 prosent av nordmenn i sommer innstiller seg på Norges-ferie. Og tall viser at mer enn dobbelt så mange som i et normal-år vil bruke bilen til å feriere med. Det vil si at mer enn halvpartene av oss vil reise Norge rundt i bil. Det blir en utfordring for veinettet og ladestasjoner for el-biler. Men ikke den eneste.

Reiselivs-Norge er så smått i ferd med å åpne igjen. På hotellet midt i sentrum av Svolvær er det glissent med gjester til frokost, og bare rundt ti prosent belegg i uke 24 i første halvdel av juni. Mens noen hoteller melder at de allerede er fullbooket for sommeren. Livet kommer sakte tilbake. Smittevern-hensyn gjør at frokosten overalt på vår reise serveres lekkert og ferdig laget på en tallerken, sånn at ikke gjestene skal slafse rundt i hverandres matfat. På Stiklestad, der hotellet seinere i uka var halvfullt, fikk vi en halvfeit, og langt fra edru, svett, trønder-bart på jakt etter et askebeger, i fanget. At han under frokosten dagen derpå viste seg å være pilegrim, bidro til de forlystelser reisen gir. Og det forteller noe om hvilke smitte-utfordringer vi fortsatt står overfor.

Og siden denne skildringen av Norges-ferie i coronaens tid har Hamsun som en rød tråd, la oss minne om to ting. For det første at det i år er hundre år siden Hamsun dro til Stockholm for å ta imot Nobels litteraturpris. Det er altså ikke sant som han skrev: «Om hundrede år er allting glemt». Og det andre, også fra boka I Æventyrland, om reisens mening: «Jeg sitter og er hjemme her, det vil si borte, altså i mitt ess». God reise.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!