Ferie i «Fittemyra»

Man kan bli inspirert av bra film og litteratur. For noen uker siden fikk vi vite at mange nordmenn ble så inspirert av filmen «Fucking Åmål» (1999) at de kjøpte seg leilighet i Åmål i Sverige. At filmen handler om hvor nitrist og trangsynt det lille stedet er, hadde de tydeligvis oversett.

Men de er ikke alene om å legge reisen til forlatte steder med kulturelle referanser.

  • Denne sommeren virker gudsforlatte Pajala i Nord-Sverige som en magnet på turister som har lest Mikael Niemis «Populærmusikk fra Vittula», melder NRK. «Vi hadde liksom kommet med ved en tilfeldighet. Et vedheng i nord, noen øde myrmarker hvor det tilfeldigvis bodde mennesker som bare delvis kunne passere som svensker,» skriver forfatteren selv om Pajala i Tornedalen. Pajala ligger helt ytterst opp mot Finland. Pajala kan ikke karakteriseres som et typisk drømmeferiemål, men Niemis skildringer av sprit, nevekamper, badstuer, kommunisme, tung læstadianisme og språklig og menneskelig mindreverdighetsfølelse virker tydeligvis tiltrekkende på de over 1000 besøkende turistene.
  • Nå får turistene egne kart hvor stedene fra boka er avmerket. De kan også bli guidet av Kjell Kangas, som også er fotograf og rollemodell for en av karakterene i boka. «Pajala har blitt mer enn bare et navn, det har blitt et sted. Tidligere ville man ha spurt seg om hva i all verden skal man gjøre i Pajala. Nå kommer folk hit for å titte og se om det er sant,» forklarer Kangas. Man må nok reise opp selv, for Pajala blir ikke filmkulisse med det første, etter at filmatiseringen av romanen har mistet støtten fra svenske filmmyndigheter på grunn av falske underskrifter og rot i papirene.
  • Man finner Vittula merket med nummer 1 på turistkartet. Navnet Vittula er forkortelsen av Vittulajänkkä - tilnavnet på strøket der Niemis hovedpersoner vokser opp. På norsk betyr Vittula «Fittemyra». Opprinnelsen til navnet er litt uklar, men området var befolket av usedvanlig fruktbare kvinner, noe som kanskje kan lokke en viss type turister. Likevel er det fascinerende at noen legger ferien til et sted som er kjent nettopp fordi det er øde og lite.

  • Venninnen min var nettopp på ferie i Odda. Hun hadde ikke lest Frode Gryttens «Bikubesong».