Feriebildene mamma ikke burde ha sett

KRISTIANSAND (Dagbladet): Når 3000 Quartfestival-deltakere samles på samme camping, er det som en eneste stor hjemme alene-fest en uke til ende.

- Problemet med Quarten er at man aldri husker noen ting når festivalen er over, klager Kristian Gravdal Olsen (22). Årets festival endte med 2000 kroner i bot etter at han sneik seg ut av festivalområdet.

- Jeg har vært her i seks år på rad nå, men hvert år når jeg kommer inn på campen, føles det helt nytt. Det er som jeg aldri har vært her før. Jeg ser meg om, synes det ser litt primitivt ut og tenker; Skal jeg bo her i en hel uke?

I Quartfestivalens program er hipphetsfaktoren høy, men på festivalcampen på en høyde rett utenfor Kristiansand befinner man seg i den andre enden av skalaen.

Blodharry

- Det er blodharry her. Søppel og fyll overalt, fastslår Tormod Gjedrem (22).

Han setter seg ikke nødvendigvis på bakbeina for å ta del i den kjente og kjære norske festivaltradisjonen rølp, han heller. I en hvit, heldekkende Kripos-drakt han har funnet oppe i skogholtet, jodler han rundt på campen.

Det som skiller denne teltleiren fra en vanlig speiderleir, er typer som Dan Pärk.

Maskoten Dan

- Dan er maskoten vår, forteller Knut Fjeldvig (17).

- En morgen bare satt han utenfor teltet vårt. Han var så full at han ikke kunne si navnet sitt. Vaktene ville kaste ham ut, men vi syntes han var kul. Ettersom han var blakk, spleiset vi på et campingbånd til ham slik at han kunne få bli, forteller Knut og de andre gutta.

Dan har reist helt fra Umeå for å komme på Quart. Han er blakk, 32 og en ekte festivalzombie. Eller...

- Jag är faen så stabil, hevder han.

Kristian fra Stord har mer enn nok med å vise fram beviset for at han er en type som tar festivalrølpen på alvor; et forelegg på 2000 kroner.

- Jeg husker ikke hvorfor jeg ble huket av politiet. Jeg var så drita full, sier han.

- Men det var noe med at jeg forsøkte å snike meg ut av festivalområdet etter Oasis-konserten.

En natt på cella ble det også i samme slengen.

- Det ble en dyr, men deilig natt. Politiet ga meg madrass, jubler Kristian.

Sofagjengen fra Stord innrømmer at det er mye potrøyking på campen. Kristiansandspolitiets narkopatruljer er stadig på kikk i teltleiren.

- Men kraftige og pent kledde menn rundt 40 er rimelig lett å avsløre som sivilsnut, forteller de.

Kjekk norsk festivalungdom vet å møtes på tvers av dialekter og fylkesgrenser. Og som sagt, drikking er ikke den eneste festivalaktiviteten her på haugen.

- Alle gutta fra Stord som jeg kjenner, har dyppa'n denne uka, understreker Espen.

FORNEDEN: Ida Heggedal har sett seg lei på at gutta går ubarberte rundt på festival. Hun tar barbermaskinen i egne hender og forsøker å trimme festivaltype Tormod Gjedrem nedentil.
FEST MED MÅTE... Denne 32 år gamle, blakke svensken Dan Pärk er maskot for en gjeng fra Stord som syntes synd på ham.
FIKK BOT: Kristian Gravdal Olsen (22) viser fram forelegget han fikk av onkel politi.
GØY PÅ LANDET: Siden søndag har det vært 24 timers rølpefest på Quartens festivalcamping. Monica Solberg (17) fra Bergen har funnet seg en skli på graset-kompis Knut Fjeldvig (17) fra Oslo.