Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ferielivets ukuelige optimister

Camping er populært som aldri før.

HAMRESANDEN 1968: I sin bok om campinglivet, "Camping - De gode liv langs landeveien", imøtegår Geir Svardal den populære oppfatningen av camping som et særegent harry-fenomen. Campinglivet kan også betraktes som romantisk, noe ordet "landevei" understreker. Foto: Normanns kunstforlag / Nasjonalbiblioteket
HAMRESANDEN 1968: I sin bok om campinglivet, "Camping - De gode liv langs landeveien", imøtegår Geir Svardal den populære oppfatningen av camping som et særegent harry-fenomen. Campinglivet kan også betraktes som romantisk, noe ordet "landevei" understreker. Foto: Normanns kunstforlag / Nasjonalbiblioteket Vis mer
Kommentar

rAlt har sin historie. Campinglivet er ikke noe unntak. «For hva er nå egentlig camping?» spør journalisten Geir Svardal i sin ferieferske bok «Camping – det gode liv langs landeveien». Tradisjonelt handler det om å slå leir. I den moderne betydningen av ordet handler det om å overnatte i et telt, en campingvogn eller en campinghytte. Vitsen med dette er å koble av eller ha ferie.

Ekte campere holder til på campingplasser. I Norge grodde disse fram på 1950- og 1960-tallet. Da ble jorder og strandlinjer Norge rundt forvandlet til områder egnet for å slå opp telt eller hensette campingvogner. I nyere tid er bobilen også blitt et mye brukt framkomstmiddel på norske veier. Det er synd å si at campere et populære i trafikken. Men de er ukuelige optimister. Camping er populært som aldri før, selv om teltet er på vikende front i forhold til mer komfortable alternativer.

CAMPING: Journalisten Geir Svardal har skrevet en rikholdig og fyllestgjørende bok om en av våre mest utskjelte og høyt elskede feireformer, camping.
CAMPING: Journalisten Geir Svardal har skrevet en rikholdig og fyllestgjørende bok om en av våre mest utskjelte og høyt elskede feireformer, camping. Vis mer

Campinglivet kan idylliseres. Men det motsatte er også en mulighet. Mange som vokste opp under campinglivets pionertid husker utvilsom fedre som banner over manglende teltplugger eller tvilsomme bruksanvisninger for hvordan denne boligen av bomull skulle settes opp, med stenger, snorer og det hele. Man kan si mye om soveposer, men noen komfortabel form for natteleie har den aldri vært. Luftmadrasser med og uten skjulte hull hører også med til de mer tvilsomme erfaringene. I gamle dager hendte det jo også at det var dårlig vær. Våte sokker, flytende turnsko og dryppende teltduker var alltid en risiko – selv om vi sommeren 2018 har vondt for å huske det.

I et eksemplar av det populære magasinet «Teknikk og hobby for hele familien» fra 1959 finner jeg et stort oppslag om camping. Her understreker direktøren i Norges Automobilforbund, som var pionerer når det gjaldt å tilrettelegge nasjonen for camping, at norske campingplasser fortsatt er meget «primitivt utstyrt». Hans råd lyder: «Tenk ikke for mye på komforten når De skal på campingtur i Norge.» Til gjengjeld bejubler han «den vidunderlige følelsen av frihet» campinglivet byr på. For å understreke hvilken epoke vi var inne i, kan det nevnes at andre artikler i samme magasin handler om testing av den såkalte Raufoss-mopeden, om å snekre sine egne vannski og bygge en «alle tiders husmorkrok» i leiligheten.

Kanskje speiler trangen til å campe et urinstinkt hos moderne mennesker. Trangen til å bryte med det bofaste og få en slags følelse av å være frie vandringsfolk, alltid på jakt etter friske jaktmarker og nye eventyr. Løsrevet fra alskens digital komfort. Geir Svardals bok er en fargerik og spennende gjennomgang av campinglivets praktiske og symbolske sider. En coffetablebok – tilpasset kokekaffe og sammenleggbart campingbord.