Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ferievikar som Gud

«Hvis jeg var Gud...», tenker du, «...ville jeg gjort alle lykkelige, skapt fred i verden og forhindret sult og tørke».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Ærlig talt, er det slik tankerekken din fortsetter? Bruce Nolan (Jim Carrey) gjør i hvert fall som veldig mange andre mennesker ville gjort hvis de fikk Guds krefter: Han misbruker makten til å redde sitt eget skinn, og glemmer alle de viktige oppgavene.

Bruce er en middelmådig nyhetsreporter hvis største ønske er å bli ankermann i nyhetene på den lokale tv-stasjonen i Buffalo. Han vil så gjerne være flink, men feiler hele tida.

Selvfølgelig begynner Bruce å anklage Gud for urettferdighetene. Og hva skjer? Gud (Morgan Freeman i kritthvit lindress) kontakter Bruce via personsøker og gir ham et tilbud han ikke kan avslå. Bruce får ferievikariat som Den Allmektige. Dermed blir det andre boller.

Det er ikke gummitrynet Jim Carrey som spiller i «Bruce Almighty», heller ikke den seriøse varianten vi møtte i «Truman Show» og «Man On The Moon». Carrey balanserer mellom slap-stick og humanisme, noe som gir denne filmen et bredt nedslagsfelt. Av samme grunn virker den litt tam.

Flere av filmens scener er hysterisk morsomme. Passasjen der ankermannen Fred får trøbbel med stemmen, vil gå inn i filmhistorien som en umiddelbar klassiker. Bildene av gangsteren som får en ape ut av rompa er også ubetalelig. Men det skulle vært enda flere slike ting. Isteden ender filmen med at Bruce vender tilbake til hverdagslivet som en nyfrelst og kjedelig menigmann.

Guds veier er uransakelige.