DEBATT

Ferney Cifuentes (14) ble drept mens han hjalp sin far med å gjete kveg

Minerydding er nøkkelen til varig fred i Colombia.

SAMARBEID: USA og Norge mener det er uakseptabelt at landminer skal fortsette å drepe og lemleste i generasjoner framover. Foto: UD
SAMARBEID: USA og Norge mener det er uakseptabelt at landminer skal fortsette å drepe og lemleste i generasjoner framover. Foto: UD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En januardag i 2015 eksploderte bakken under 14 år gamle Ferney Cifuentes mens han hjalp sin far med å gjete kveg i Montecristo i Colombia. Han hadde tråkket på en landmine. Dessverre er ikke Ferney Cifuentes død et enkeltstående tilfelle. Han ble én av over 11.000 colombianere som er såret eller drept av landminer og udetonerte sprenglegemer de 25 siste årene. 

Landminer er særlig farlige fordi de kan ligge i bakken i årevis før de, helt uten forvarsel, dreper og lemlester uskyldige ofre. I fjor ble 285 personer drept av landminer i Colombia. Førti av dem var barn. Afghanistan er det eneste landet i verden der landminer krever flere dødsofre. Men minerydding er svært tid- og ressurskrevende, og med det nåværende tempoet, vil det ta flere tiår før Colombia er fritt for miner.

USA og Norge mener det er uakseptabelt at landminer skal fortsette å drepe og lemleste i generasjoner framover. Derfor leder vi et globalt initiativ for å sikre ressursene og fagkunnskapen som trengs for at Colombia skal bli kvitt alle landminer innen fem år. Over 20 land og EU har så langt sluttet seg til initiativet. Vi håper flere kommer etter. Den colombianske regjeringen har invitert alle som støtter mineinitiativet til et ekspertforum i Bogotá denne uken. Her skal vi dele erfaringer og drøfte hvordan det internasjonale samfunnet kan bidra til at Colombia når målet om å bli minefritt innen 2021. Deltakerne skal også besøke et pilotprosjekt for minerydding som drives i fellesskap av Colombias regjering og FARC-geriljaen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer