Anmeldelse: Elena Ferrante - «Frantumaglia»

Ferrantes siste verk er både fascinerende og irriterende

Elena Ferrantes siste bok handler mer om hennes forhold til litteratur enn om hennes liv.

NAPOLI: Fra HBO-serien «My Brilliant Friend» («Mi briljante venninne») basert på Ferrantes første roman om Elena og Lila i «Napoli-kvartetten». Foto: Eduardo Castaldo, HBO Nordic
NAPOLI: Fra HBO-serien «My Brilliant Friend» («Mi briljante venninne») basert på Ferrantes første roman om Elena og Lila i «Napoli-kvartetten». Foto: Eduardo Castaldo, HBO Nordic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å lese Elena Ferrantes bok «Frantumaglia» er både fascinerende og irriterende.

Den består av brev, epostintervjuer og essays, og ble første gang utgitt i 2003. I følge redaktørene fordi spørsmålet om hvem som skjulte seg bak pseudonymet «Elena Ferrante» var blitt presserende. I 2016 kom en utvidet versjon på italiensk og engelsk etter den enorme suksessen med «Napoli-kvartetten».

Hensikten var nok en gang «å demonstrere at funksjonen til ein forfattar ligg heilt og halde i den skrivne teksten».

Avsløringen

Men bare noen uker før utgivelsen hadde den italienske gravejournalisten Claudio Gatti avslørt at Ferrante antakelig er den italienske oversetteren Anita Raja – som de siste årene hadde fått utbetalt enorme pengesummer fra forlaget. Mottakelsen av boka tok da også form av en opphetet diskusjon om journalisters rett til å avsløre og forfatters rett til å skjule sin identitet.

Det er ingen tvil om at redaktørenes og forfatterens hensikt med boka, er gått i oppfyllelse. Fremfor alt i intervjuene står spørsmålet om forholdet mellom personen og forfatteren i sentrum. At forfatteren, ikke minst i intervjuene om «Napoli-kvartetten», blir lei temaet, går frem av hennes stadig mer programmatiske svar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer