Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ferske tall: - Bare en tredel av innvandrere skriver «bra nok» norsk

De fleste innvandrerne som har avlagt norskprøve klarer ikke å oppnå det skriftlige nivået som mange norske arbeidsgivere krever.

FOR HØY TERSKEL: Kompetanse Norge, som er det nasjonale fagorgan for kompetansepolitikk, mener terskelen for å komme inn i arbeidslivet er for høy. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FOR HØY TERSKEL: Kompetanse Norge, som er det nasjonale fagorgan for kompetansepolitikk, mener terskelen for å komme inn i arbeidslivet er for høy. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Kompetanse Norge, som er det nasjonale fagorgan for kompetansepolitikk, mener terskelen for å komme inn i arbeidslivet er for høy.

- Det er mange som har kompetanse og ferdigheter som ikke blir brukt i dag. Hvis du skal bli god i norsk, må du få muligheten til å praktisere. Arbeidslivet er den viktigste arenaen for å praktisere norsk, sier Gina Lund, direktør i Kompetanse Norge til NRK.

Ferske tall fra etaten som står bak norskprøvene, viser at bare litt over en tredel av innvandrerne i hovedstadsområdet og landet generelt er over det skriftlige nivået (B2) mange arbeidsgivere krever.

Kravene i B2 er å "forstå hovedinnholdet i komplekse eller akademiske tekster, også faglige drøftinger innenfor ens eget fagområde og kan delta i samtaler med et relativt spontant og flytende språk, og kan skrive klare, detaljerte og argumenterende tekster om et vidt spekter av emne."

- Det er viktig at norskprøven blir en døråpner til arbeidsmarkedet, og ikke en portvakt, sier Lund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media