Ferskvannets år

I store deler av verden er tilgang på nok rent vann ofte et spørsmål om liv eller død, skriver olje- og energiminister Einar Steensnæs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FERSKVANNSRESSURSENE skal dekke mange behov. I store deler av verden er det knapphet på vann, og særlig rent vann. Vi i Norge er heldige som har nok vann til å dekke alle behov. FN har proklamert at 2003 skal være «Ferskvannets år».

Dette er et viktig signal om at verdenssamfunnet ønsker å sette fokus på en bærekraftig forvaltning av vannressursene i et globalt perspektiv. For verdens befolkning er tilgang på nok rent vann det viktigste basisbehovet. I Norge tar vi dette for gitt, men i store deler av verden er tilgang på nok rent vann ofte et spørsmål om liv eller død.

Den første FN-rapporten om verdens vannsituasjon skal presenteres på det 3. møtet i verdens vannforum i Kyoto i slutten av mars.

I nært samarbeid med Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) er vi allerede godt i gang med forberedelsene til vannforumet og en rekke andre aktiviteter i Norge. Jeg skal foreta den offisielle åpningen av ferskvannsåret 9. januar ved Akerselva, og der er også utviklingsministeren invitert til å delta.

Med dette ønsker vi å markere hvor viktig Regjeringen anser god vannforvaltning er, både nasjonalt og internasjonalt i bistandssammenheng. Forvaltning av vannressurser berører mange samfunnsaktiviteter. Dette gjenspeiles i lovverket vårt. Vassdragene skal forvaltes ut fra deres egen basis som er hele nedbørfeltet. Dette gjøres fordi vannet har et evig kretsløp, fra vanndråpene faller ned til de på ny er på vei tilbake havet. Ulike inngrep i dette systemet vil påvirke vannressursen som helhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer