ARBEIDER MED KRIM: Bohwim er i gang med en ny roman, og sier til Dagbladet at den sannsynlig blir en krim. Foto: MARIANNE LIND
ARBEIDER MED KRIM: Bohwim er i gang med en ny roman, og sier til Dagbladet at den sannsynlig blir en krim. Foto: MARIANNE LINDVis mer

Fest for «Frognerfitter»- forfatter

«Frognerfitter»-forfatter Alexia Bohwim var den av fjorårets debutanter som solgte suverent best.

Det viser en oversikt utarbeidet av Bokhandlerforeningen.

Ifølge Kagge forlag, som gir ut boka, er Alexia Bohwims debutroman utgitt i 28 000 eksemplarer. Forfatteren er lykkelig.

- Jeg synes det er veldig kult, spesielt med tanke på at det var så utrolig mange andre flinke debutanter i fjor. Man selger ikke så mange bøker bare på grunn av en oppsiktsvekkende tittel, sier Bohwim til Dagbladet, og henviser til all oppmerksomheten hun fikk da boka ble utgitt.

Usnobbete historie
Til tross for relativt lunkne kritikker ble romanen i høst utgitt i pocketutgave, og Bohwim forteller at hun daglig får tilbakemeldinger og ros fra fremmede.

- Jeg er spesielt glad for at unge mennesker liker den. Jeg tror det er en historie som alle kan kjenne seg igjen i og som er usnobbete og rett på sak. Mange blir fascinert av språket. Den manglende dramaturgien som folk har snakket om, har vært et veldig bevisst valg fra min side, sier Bohwim.

Ny roman
Boka handler om vennskapet mellom de utagerende venninnene, Billie og Susy, som vokser opp på Frogner i Oslo. Livet deres innebærer mye drikking, dop og sex.

Bohwim er for tida i full gang med sin nye roman.

- Det blir mest sannsynlig en krim, og heller ikke denne gangen kommer jeg til å bry meg om å være politisk korrekt.

En annen debutant, som var har vært mye omtalt i media, er norsk-somaliske Roda Ahmed. Hennes roman «Forberedelsen» solgte nest mest av fjorårets debutanter, ifølge Bokhandlerforeningen. Bruk av hijab, omskjæring av kvinner, tvangsekteskap og fordomsfulle nordmenn er noe av det Ahmed behandler i sin debutroman.

Flere kvinner
Astrid Høgevolds personlige bok «Noe i meg er sterkere enn jeg» er også på lista over de mestselgende debutantene i 2008. Høgevold skriver åpenhjertig om sin kamp mot anoreksi fra hun var 12 til hun var 18 år gammel. Totalt seks av de ti på listen er kvinner, og de innehar de fire øverste plasseringene.

Programleder Svein Tore Bergestuens bok «Slike menn forlater ikke konene sine» har utroskap som tema og havner på en åttendeplass på debutantlista.

- Jeg har opplevd å bli bedratt. Og jeg har også vært utro selv. Jeg skriver ikke denne boka for å angripe utroskap, men unnvikelsen og dobbeltmoralen som preger måten vi forholder oss til utroskap på, sa Bergestuen til Dagbladet da boka ble lansert.