Fest for Nordlands store eventyrforteller

I morgen er det 150 år siden Regine Normann ble født.

ELSKET LÆRER: Regine Normann var kjent som en populær lærer. Levende gjenfortalte hun sine eventyr fra Nordland, som ofte var både skumlere og mer fokusert på onde krefter enn historiene til Asbjørnsen & Moe.
ELSKET LÆRER: Regine Normann var kjent som en populær lærer. Levende gjenfortalte hun sine eventyr fra Nordland, som ofte var både skumlere og mer fokusert på onde krefter enn historiene til Asbjørnsen & Moe. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hun var Nordlands svar på Asbjørnsen & Moe, helt alene. I morgen, på samme dag som olsok, feires 150 års dagen for Regine Normanns fødsel på Bø i Vesterålen, nord for Lofoten. Hun er kjent for å ha samlet og formulert eventyr, sagn og myter, utgitt som «Eventyr» (1925), «Nye eventyr» (1926) og tre seinere bøker. I 1967 ble et utvalg kjent under tittelen «Ringelihorn». I tillegg utga hun i perioden 1905 til 1934 en hel rekke romaner og barnebøker med motiv fra Nordland.

Som forfatter er Regine Normann blant de mange glemte, men eventyrene hun samlet, lever fortsatt. Hun blir dessuten minnet hvert år under festivalen Reginedagan siste uke i juli. Da kommer vanligvis 5500 besøkende til kommunen, som har 2800 fastboende. I år blir dikterheltinnen feiret med en egen teaterforestilling, «Usynlig selskap», lagd av Lost and Found Production. I regi av to kvinner og med unge jenter på scenen. Stykket er bygd både på Normanns egen barndom og på skikkelsene hun gir liv i sine eventyrbøker.

Også Regine Normanns eget liv har tragiske trekk. Da hun var fire år gammel, døde faren, og mora ble sittende igjen med fem barn under åtte år. 17 år gammel ble hun giftet bort til en 21 år eldre mann; et ekteskap som ble en 20 år lang lidelse inntil hun skilte seg i 1905. Året etter ble hun gift med den kjente forfatteren Tryggve Andersen og del av et litterært miljø i Kristiania. Blant annet holdt de to litterære salonger. Men etter sju år ble også de skilt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer