KOMMENTARER

Kjønnsforskjeller i skolen

Fest setebeltene. Denne våren blir det kjønnskamp og klassekamp

Gutta gjør det i snitt dårligere enn jenter på skolen. Om to uker får vi kanskje vite hvorfor. Det blir den mest spennende debatten om norsk skole på årevis.

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hvis du syns debattklimaet har vært preget av for mye bråk og uro den siste tida, må du stålsette deg for ukene som kommer. I begynnelsen av februar lanseres nemlig en norsk offentlig utredning (NOU) om hvorfor gutter i snitt gjør det dårligere enn jenter på skolen.

Det høres kanskje harmløst ut, men debatten om utredningen blir trolig ei samrøre av tre svært betente temaer: Kjønn, klasse og norsk skole. Når utvalget, ledet av direktør for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, trekker gardinen til side vil svært mange trolig se det de vil se.

Selv om mandatet har vært begrenset, har relevante forhold for kjønnsforskjeller i skolen historiske, politiske og ideologiske røtter som strekker seg hundre år tilbake i tid. Lista over folk, reformer, og verdier som vil klandres er lang. Når klasse- og kjønnskamp entrer scenen i en politisk debatt, har de en sterk tendens til å dominere den.

Samtidig vil mange rette blikket innover etter jakt på både forklaringer og løsninger. Alle har dype, personlige erfaringer med skolesystemet. De fleste har, eller har hatt, barn i den. De anekdotiske bevisene for hvorfor ting er blitt som de er blitt, er trolig like mange som mennesker i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer