Fest uten bremser

Kari Bøges nye roman har mye til felles med den kjente, danske filmen «Festen».

VETERAN: Kari Bøge (f.1950) debuterte i 1971 og har skrevet en rekke bøker for både voksne og barn. Foto: ASCHEHOUG
VETERAN: Kari Bøge (f.1950) debuterte i 1971 og har skrevet en rekke bøker for både voksne og barn. Foto: ASCHEHOUG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: «Til og fra fest» er tittelen på Kari Bøges nye roman. «Festen» hadde vært en vel så passende tittel. For selv om bilturen til og fra et 70-årsselskap er vesentlig, er selve festen bokas høydepunkt og kjerne.

Historien kan minne nettopp om den danske dogmefilmen «Festen»: Et familieselskap avdekker hemmeligheter, bindinger, og ikke minst de uutalte reglene for samspill og samvær. Atmosfæren er mørk, besk, med situasjoner til å le og gråte av.

Nedstemt musiker Hovedpersonen i Bøges roman er Espen, en middelaldrende musiker. Livet hans er ikke på stell. Han er nedtrykt, ligger mest på sofaen, drikker, orker ikke å gå ut blant mennesker. Så dukker en driftig og humørsyk ekskjæreste opp og ber om en tjeneste: Vil han bli med i farens 70- selskap? Espen har jo møtt familien hennes før, og hun har ikke fortalt dem at det er slutt. Espen slår til og tar den lange bilturen («et psykisk samleie av verste sort») med ekskjæresten, Hennie. De påfølgende dagene rommer lysskye bedrifter, smugdrikking, seksuelle dragninger, klamt samvær, festivitas. Og død.

Oppskrudd Bøge skriver godt. Hun briljerer som en skarp og infam skildrer av dynamikken mellom medlemmene i Hennies familie. Den selvnytende pater familias, samt kone, døtre, sønner og svigerbarn, som alle værer patriarkens minste antydning til misnøye, er kostelig beskrevet. Likeså hans oppblåste ego.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer