Festen er i gang

ROSKILDE ROSKILDE (Dagbladet.no): Festivalen startet i går, men for noen begynte festen lenge før.

Festen på Roskilde er godt i gang lenge før et eneste gitargrep er tatt inne på selve festivalområdet. Utenfor ligger teltene tett så langt du kan se. Kassettspilleren slåss om oppmerksomheten, folk er allerede skitne og temmelig mange angrer dypt på at de satte opp teltet så nærme klyngen med portable toaletter. Kort sagt: Det er festival og alt er som det skal være.

Sentralt plassert på campingen treffer vi på Camp Fredrikstad.

- Vi kjørte ned natt til søndag. Det har vært mye liv her hele tida og nå er det helt fullt, sier Marie Stokkebryn til Dagbladet.no. Hun sitter sammen med Anne Berit Rogn, Henning Jakobsen, Helen Karlsen og Thomas Kristiansen.

Litt lenger borte er et par veteraner fra Sarpsborg i gang med å sette opp teltene sine. Årets tur er Anders Bergs niende, mens kompisen Jon Audun Andersen er på Roskilde for sjette gang.

- Det kuleste med Roskilde er at den er i Danmark. Det er ikke så viktig hvem som spiller her, det er alltids noe bra allikevel. Vi drar ned på grunn av stemningen, sier Jon Audun til Dagbladet.no

En haug med frivillige

For å holde orden på alle stemningssultne 65 000 som har kjøpt billett, har Roskilde-festivalen fått med seg imponerende 20 000 frivillige. Lotte er leder på en av service-avdelingene der du kan låse inn bagasjen, kjøpe t-skjorter og lade mobilen din.

- Vi har åpent 24 timer i døgnet under festivalen. Alle oss er frivillige og får ikke betalt. Det gjelder alle som jobber, enten du jobber med service, sjauer eller rigger scenen, sier hun til Dagbladet.no

Hun forteller videre at hun mener festivalen er blitt et bedre sted å være etter at de reduserte antall billetter fra rundt 90 000 til dagens tall på 65 000.

- Det er blitt mindre folk, samtidig som vi har åpnet flere og nye tilbud. Også har jo det hygieniske blitt meget bedre.

Trøndere på tur

Åge Aleksandersen er kanskje ikke det første du forbinder med Roskilde, men trøndere på tur fornekter seg ikke. Inne i et telt med gelandere laget av tomme øl-flasker treffer vi en gjeng som har tatt toget fra Trondheim. Også de ankom campingen søndag, og Kjetil Skjønberg, Sture Woldmo, Erlend B. Hattrem, Silje Lauritzen og Linn regner med at de har rukket å drikke 300 bokser øl etter at teltet var satt opp.

- Se her. Vi har alle tegnet en klokke satt på 22.30 på armen, forteller Silje Lauritsen før gjengen unisont stemmer i:

- Fordi da er det drekketid!

- Men hva med musikken da?

- Slayer, Red Hot Chili Pepper, Manowar. Og så må vi ikke glemme Rammstein, sier gjengen og smiler:

- Da skal Linn og Silje forlove seg.

Du kan lese mer om Roskilde-festivalen på www.roskilde-festival.dk

CAMP FREDRIKSTAD:</B> Fra Fredrikstad stiller fra høyre: Anne Berit Rogn, Marie Stokkebryn, Henning Jakobsen, Helen Karlsen og Thomas Kristiansen.
DAGENS BABE:</B> Marie Sofie Lindstad (18) fra København er på Roskilde for første gang. - Vi er vel en 10-15 piger som er her. Det er sjov. Jeg gleder meg mest til å se Garbagel, Travis og Red Hot Chili Peppers.
DAGENS KIS</B> Martin Lillby (23) fra Stockholm. Martin er tatto-lærling og gleder seg til ett band: Slayer.