Festen kan begynne

Nå vet vi hvert fall noe om hva Den Norske Opera har tenkt å bruke det nye huset i Bjørvika til. Så langt stiller Dagbladets avsløringer av operahus-åpningens spilleplaner noe av uroen som har hersket i norsk kulturliv, i form av engstelige spørsmål etter hva i all verden Operaens ledelse går og ruger på.

SENSASJONELL ER åpningspakka på ingen måte. Men jeg tror vi er mange som ble overrasket over dimensjonene i planene, og fikk fornemmelsen av en åpning som kan bli i stand til å trekke den internasjonale operaverdenens oppmerksomhet til Oslo i åpningsdagene.

Da tenker jeg i og for seg ikke på valget av Verdis «Don Carlos», eller på at den tildeles husets sjefregissør Stein Winge. For det er valget av Zubin Mehta på dirigentplass, et valg fra en hylle som Den Norske Opera normalt ikke engang drømmer om, som vekker oppsikt også utenfor norsk kulturoffentlighet.

HENZE-SATSNINGEN smaker også av fugl. Ikke bare fordi Henze, en av samtidskomponistenes ytterst få stjernenavn, skal ta for seg Hamsuns «Mysterier», men også i kraft av koblingen av Henze til unge Stefan Herheim på regiplass. Som i det minste teller på knappene om han skal si ja.

Det kan man godt forstå. Unge Herheims rykte til nå er bygd på lett skandalepregede og talentfullt lekende oppsetninger av klassikerne, å gå løs på Henze vil være en utfordring av et helt annet format.

ÅPNINGSPAKKA inkluderer også et annet spennende nytt verk, «Jorda rundt på 80 dager», signert Øystein Wiik og Gisle Kverndokk, og er siktet inn på ungdomsteatersegementet. Her er en annen av Den Norske Operas faste regissører, Hilde Andersen, ansvarlig.

En slik åpningspakke viser vilje til satsing. Men det er nok flere enn jeg som vel undres over hvor det er blitt av husets musikksjef midt oppe i det hele, den nåværende operaledelsens desidert mest musikalsk hode, Olaf Henzold.

Han skal i hvert fall få nok med ansvaret for oppfølgingen, å bygge et hus som klarer seg i andre og tredje runde også, når festen er over og den daglige driften skal avlegge kunstnerisk regnskap.