Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fester grepet på superstjerne

SALTCOATS (Dagbladet): Svenske Stellan Skarsgård har hatt hovedrollen i to av 90-åras mest suksessfulle norske filmer. Nå filmer han for Norge igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han takket nettopp nei til hovedrollen i Lars von Triers «Dancer in the Dark» - for heller å reise til Skottland og jobbe for Hans Petter Moland i «Aberdeen».

Der spiller Skarsgård en alkoholisert oljearbeider som motvillig bringes til Aberdeen for å møte sin fraskilte kreftsyke kone.

- Dette er en type rolle jeg ikke har hatt før og det skal bli interessant å se hvor mange nyanser av fyll jeg kan gjøre. Jeg har gjort litt research, for en gangs skyld...

Norsk debut

Skarsgård kinodebuterte faktisk i en norsk film, som ungsosialisten Christer i Svend Wams «Fem døgn i august» fra 1973.

Men det er vel riktig å si at han har gjort større inntrykk i andre norske filmer:

Skarsgård spilte i Hans Petter Molands «Kjærlighetens kjøtere», en film som fikk en viss internasjonal oppmerksomhet under navnet «Zero Kelvin». Det gjorde også Erik Skjoldbjærgs «Insomnia» i 1997 - med Skarsgård i hovedrollen - og slik har det seg altså at det er en svenske som gir norsk film et ansikt i utlandet.

Internasjonal

- Tror du «Aberdeen» kan slå an utenfor Norge?

- Det blir neppe en ny «Jurassic Park», men «Aberdeen» er jo allerede en internasjonal film.

- Hvorfor valgte du å gjøre akkurat denne filmen?

- Jeg hadde veldig lyst til å jobbe for Moland igjen, vi hadde det veldig morsomt under innspillingen av «Kjærlighetens kjøtere», sier Skarsgård.

Som ikke har manglet jobbtilbud siden han slo gjennom internasjonalt med «Breaking the Waves». Skarsgård har gjort USA-karriere i «Good Will Hunting», «Ronin» og snart vil kinopublikum over hele verden få se ham i en romantisk hovedrolle mot Demi Moore i «Passion of Mind» og i actionthrilleren «Deep Blue Sea» mot Samuel Jackson.

Blandet diett

- Jeg forsøker å holde meg med en blandet diett av europeisk og amerikansk film. Jeg får bedre roller på denne siden av Atlanteren, sier han.

- Hvorfor er det slik?

- Europeisk filmproduksjon gir større artistisk frihet og er ikke så industriell som den amerikanske. Regissører og produsenter kan tillate seg å være modigere når de ikke må svare for en investering på 100 millioner dollar, som de må i USA.

«Aberdeen» er Skarsgårds spillefilm nummer femti eller deromkring - men nå skal han ta seg fri en stund.

- Jeg har jobbet kontinuerlig siden i fjor sommer og når dette er over skal jeg ikke gjøre noe som helst, sier han.

- Resultatet av innspillingen i Skottland blir å se på norske kinoer i begynnelsen av neste årtusen.

FANGET: Stellan Skarsgård (t. h.)sa nei til Lars von Trier og reiste til Scotland for å spille i Hans Petter Molands engelsspråklige film Aberdeen.