Festet til filmen

Da filmbransjen feiret seg selv i går kveld, kom flere av gutta for seint. Jentene stilte i tide og var klare for fest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange jenter som regisserer norske filmer for tida. Men i går var de i alle fall tidsnok ute, stolte, glade og klare til å feire seg selv og hele bransjen.

Opptil flere av gutta kom for seint fordi flere av dem hadde vært på vorspiel.

Gave til bransjen

Norske filmer har gått unna på norske kinoer i år. Det er flere tiår siden norske filmer har gått så bra på kino. Og etter jubelåret måtte det feires. 500 filmfolk samlet seg på Oslo Plaza i går kveld for å feire seg selv. Norsk filminstitutt tok på seg spanderbuksene og inviterte til et gedigent filmball. Norsk filminstitutts direktør Vigdis Lian var helt ærlig på at dette neppe kommer til å skje hvert år.

- Det har vært et helt spesielt i år og det ville vi markere, sier Lian som var vert og tok imot over 500 gjester i går.

Hun vil ikke fortelle hva filminstituttet har betalt for moroa.

- Men du kan si det sånn at dette er vår gave tilbake til folkene i filmbransjen.

Alle var der

Og absolutt alle som har hatt noe med norsk film å gjøre i 2003 var på plass. Foruten jentene dukket også Bent Hamer («Salmer fra kjøkkenet») Per Christian Ellefsen («Mors Elling»), Thomas Giertsen («Kvinnen i mitt liv») og Aksel Hennie opp etter hvert.

I går kom også nyheten om at ungdomsfilmen «United», regissert av Magnus Martens, skal delta under filmfestivalen Berlin i februar.

- Det blir kult. Ikke minst at jeg får betalt hele oppholdet i Berlin, sier Håvard Lilleheie, som spilte hovedrollen i filmen. United skal konkurrere i årets nye kategori «14 plus» som konsentrerer seg om ungdomsfilm. Det vil oppnevnes en jury bestående av 5 ungdommer som skal dele ut en egen «Krystallbjørn» til beste ungdomsfilm.

Hamer fikk pris

2004 har vært en evig seiersturné for Bent Hamer og filmen «Salmer fra kjøkkenet». I går fikk han Arne Skouens ærespris. Hamers film ble første gang vist under filmfestivalen i Tromsø i januar. Siden har det gått slag i slag på et 20-talls filmfestivaler over heler verden. I Cannes fikk han også en pris, og i går kveld kom han også rett fra Frankrike hvor han har presentert filmen som får ordinær fransk kinopremiere 17. desember.

- Det har vært et langt år, ja. Men jeg kan vel ikke si annet at det har vært veldig bra, sier Hamer.

Også Hamers fotograf på filmen, Philip Øgaard, fikk pris i går - Kodak-prisen, mens Norske Filmregissører tildelte Dag Alveberg prisen som årets produsent for filmen «Mors Elling».

Den nystiftede Edith Carlmar-prisen gikk til filmselskapet Motlys.

Hvor nachspielet endte, vites ikke. Heller ikke om gutta holdt koken ut i de små timer.

NORSK OG SVENSK: Vigdis Lian i Norsk filminstitutt ønsker sin svenske kollega, Åse Kleveland (har samme jobb i Sverige) og Oddvar Bull-Tuhus velkommen.
MINISTER PÅ POST: Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland festet i går.
ALLE PÅ PLASS: Skuespillerjentene hadde mye å feire etter et feiende flott norsk filmår: Ingrid Lorentzen («Lille frk. Norge»), Silje Færavaag («Mot Moskva»), Janne Formoe («Buddy»), Ane Dahl Torp («Kvinnen i mitt liv»), Pia Tjelta («Buddy»), Ines Prange («Brigaden»), Cecilie Mosli («Mors Elling») og Line Verndal («Ulvesommer» og «Kvinnen i mitt liv»).
ÅRETS BESTE: «Mors Elling» er årets mest sette norske film, og har passert 360000 solgte billetter siden premieren i oktober. Per Chr. Ellefsen kom til festen med Monica Øien.
TIL BERLIN: Berte Rommetveit og Håvard Lilleheie feiret at de skal til filmfestivalen Berlin i februar med filmen «United».

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer