Equinor fyller 20 år

Festet vekk arven

Nå må familien ta grep.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Publisert

Advarsel! Dette er en kjedelig artikkel. I tillegg til fakta og tall, vil den inneholde navn på varer, selskaper og statlige etater. Til alt overmål handler denne artikkelen om en «viktig» sak. Alle vet at viktig er et synonym for uleselig. Er du virkelig sikker på at du vil bruke fem minutter av helgen din på dette? Les videre på eget ansvar.

Vi feirer i disse dager en tjueårsdag. Har du glemt å skrive kort og handle blomster? Det gjelder din egen datter, så dette angår faktisk deg. Ikke bare det, da hun ble født, fikk hun råderett over en betydelig del av familieformuen. Er det ikke på tide at du sjekker hvordan hun har forvaltet arvesølvet? Dagbladet er serviceinnstilt, og bursdagsgavetips følger mot slutten av denne teksten.

For 20 år siden, nærmere bestemt 18 juni 2001, gikk en høy og bredskuldret tidligere håndballspiller ned Wall Street og forsvant inn mellom søylene foran inngangen til børsen i New York. Noen minutter senere gikk Inge Hansen, visekonsernsjef i Statoil (dagens Equinor), ut på balkongen over gulvet der forventningsfulle meglere ventet, og trykket på knappen.

Statoil-aksjen var i salg. Nordens største selskap var på børs. Hensikten var å erobre verden, eller «spille i internasjonal førstedivisjon», som en tidligere konsernsjef uttrykte det.

Etter å ha bidratt til industriutvikling, teknologiske gjennombrudd og nasjonal kontroll over oljen i Nordsjøen, var Statoil kjent som verdens beste nasjonale oljeselskap. Med børsnoteringen, ønsket statsminister Jens Stoltenberg å sette selskapet fri. Staten skulle være en passiv eier. Et delprivatisert Statoil ville konkurrere på like vilkår med verdens største oljeselskaper. Eventyret fortsetter ute, hevdet selskapet.

Årsakene var mange, analysene grundige og intensjonene de beste da Statoil gikk på børs. Hvordan har det gått?

Katastrofalt dårlig, dessverre. Selskapet er i realiteten splittet. Mens den norske virksomheten leverer kjempeprofitt, har Equinor vært elendig butikk i utlandet. Selskapet har dessuten måtte innrømme korrupsjon, samarbeidet med noen av verdens verste regimer og vært en klimasinke.

I perioden 2001 til 2019 investerte Equinor 800 milliarder i utlandet. De tjente 550 milliarder, og hadde dermed en negativ kontantstrøm på 250 milliarder. Siden selskapet i perioden kjøpte eiendeler, kan man, for å være grei, si at selskapet har gått i null – og det var før coronaen. I fjerde kvartal i fjor leverte Equinor tidenes største underskudd. Det er ikke bare i USA Equinor har gjort det dårlig, men over nesten hele fjøla.

Hadde de samme pengene i stedet blitt investert i aksjer gjennom Oljefondet, Equinors fornuftige storesøster, ville avkastningen vært på 800 milliarder. Forskjellen på null og 800 milliarder er mer enn et halvt statsbudsjett. Selv i Norge er det penger.

På stedene der Equinor faktisk har tjent penger ute, blant annet i Angola og Aserbajdsjan, ble investeringene gjort før børsnoteringen. Her har selskapet dessuten samarbeidet med noen av verdens mest korrupte og udemokratiske regimer. I Russland er Equinors «strategiske partner» Rosneft en av bærebjelkene i president Putins kleptokrati.

Slik er oljebransjen, kan man si, men er det i familiens interesse å samarbeide med tyver og kjeltringer?

EQUINOR: Eldar Sætre går av som konsernsjef i Equinor, melder selskapet i en pressemelding mandag morgen. Vis mer

Ved å investere i klimafiendtlig tjæresand og tungolje, og støtte bransjeorganisasjoner med bakgrunn som klimafornektere, har Equinor vært en klimasinke i utlandet. Så sent som i januar 2020 kjøpte Equinor seg opp i en skiferformasjon i Argentina, men klarte ikke å svare på spørsmålet om hvordan Argentina skulle kunne oppfylle Paris-avtalen om feltet ble bygget ut.

Ingenting av dette blir tema når 20-åringens mange og mektige venner holder tale på bursdagsfesten. Suksessen i Norge dekker over tapene ute. Ingen tør visst å si at staten har vist seg som en dårlig eier for norske selskaper ute, selv etter Dagens Næringslivs avsløringer om sløsefest uten voksne til stede i USA.

De store partiene, departementene, LO og NHO vil i stedet hylle Den femte statsmakt, altså Equinor, og den norske modellen for statlig eierskap. La oss ikke fortape oss i detaljer og småplukk: Vi er jo alle sammen én stor og lykkelig familie i verdens beste land!

For å ta kontroll på 20-åringen bør du, jeg og andre velgere tenke på hvilke partier som ønsker reform i oljesektoren. Den beste fødselsdagsgaven til Equinor vil være en dose tøff kjærlighet. Selskapet bør deles opp: behold virksomheten i Norge og den fornybare satsingen ute; selg utenlandsk olje og gass. Og gjør det nå, mens oljeprisen er høy!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer