Festfilm ble kultfilm

Kortfilmen hadde et budsjett på 120 kroner, ble tatt opp på fire timer og skulle være adgangstegn til en fest for filmfrelste kamerater. Men «16 levende klisjeer» endte på filmfestivalen i Gøteborg, og fredag settes kortfilmen opp på kino i Oslo.

Som forfilm, vel å merke. Men likevel. Selv etablerte kortfilm-regissører kan se langt etter Dag Johan Haugeruds film-debut. Han hadde aldri før tatt i et filmkamera, da han børstet støvet av familiens gamle Super 8-kamera.
- Jeg hadde aldri brukt det før, men ville jo gjerne på fest,
forklarer Haugerud som til daglig går på Bibliotekarhøgskolen.

Kronerulling

Den private Super 8-festen ble arrangert på Cinemateket i Oslo høsten 1996.

- Jeg grudde meg fælt til i det hele tatt å vise filmen, innrømmer Dag Johan Haugerud. Blant festdeltakerne var det tilfeldigvis folk fra kinoenes kommunale forfilm-ordning, og de lot seg sjarmere av Dag Johans tre lydløse filmminutter.

- Men for å vise «16 levende klisjeer» på kino måtte jeg blåse filmen opp til 35 millimeter og legge på lyd. Det koster minst 20000 kroner, forteller Dag Johan Haugerud.

Så han satte opp et lerret på cafeen Fru Hagen på Grünerløkka i Oslo og viste filmen til stor jubel fra gjestene, som til sammen rullet inn 3500 kroner. Og Aslak Dørum fra Dumdum Boys satte seg ned og skrev filmmusikk.

Filmet sine venner

Deretter har det bare gått én vei. Filmfestivalen i Gøteborg sendte bud etter «16 levende klisjeer» etter å ha sett en videokopi, og Dag Johan ble invitert til Sverige.

- Jeg følte meg som «en gutt som plutselig har blitt filmregissør», for å bruke klisjeen, sier den vordende bibliotekaren. Kortfilmen består av 16 ulike portretter av venner og bekjente av regissøren.

- Alle blir presentert med en tekstplakat som fokuserer på det klisjéfylte ved personen, forteller Dag Johan Haugerud.

- Er du sikker på at vennene dine er så begeistret for dette?

- Ja, klisjeene er generelle. Jeg har ikke mistet vennene mine. Tror jeg.

«16 levende klisjeer» settes opp som forfilm til «In & Out» med Kevin Kline, som har premiere fredag.

16 KLISJEER PÅ 3 MINUTTER: Dag Johan Haugerud passer selv til klisjeen «gutt som synes film er morsommere enn virkeligheten». Han kino-debuterer med sin 120-kroners filmproduksjon i Oslo på fredag.