Festival hele året

Trodde du det deilige festivallivet var over for i år? Der tok du feil. Sjekk vår guide før helgas undergrunnshimmel.

Det er nemlig fortsatt mulig å kose seg med den uslåelige kombinasjonen gutter, vin og sang, selv om utepilssesongen har gått på en smell.

DET ER TREDJE GANG Numusic-festivalen, eller egentlig West Coast festival of nuart 2002, arrangeres i Stavanger. Over tre dager, hele førstkommende helg, fylles blant annet Gamle Tou bryggeri med elektronisk fest og klubbkåte artister.

- Dette er undergrunnen av norsk klubb, sier arrangør Martyn Reed, som selv skal spille på festivalen. Han er både glad og oppgitt over kommersialiseringen av det norske hus, eller house om du vil.

- Det fine er at det fører til en blomstrende undergrunnscene. Det triste er at mye av DJ-kulturen dør ut når den blir kommersialisert. Numucic-festivalen er ikke så opptatt av hva som er in og ut akkurat nå.

SELV GLEDER REED SEG aller mest til arrangementet Smalltown Supersound på lørdag. På Tou møter du Kim Hiortøy, Martin Horntveth (Jaga Jazzist), Dj Joakim Haugaland, Dj Dominic Smith (Ninja tunes UK) med flere.

Men noen vil muligens heller løpe etter det motsatte kjønn? Det finnes en ordning for det også.

- Det spørs hva slags agenda du har for festivalen. På Smalltown Supersound går man kanskje mest for musikken. Men vil du ha en klubbnatt med jentene, hoppe rundt og danse anbefaler jeg Bluephonic på SAS Garagen på lørdag. «Four of Norways funkiest new bands» spiller her.

Reed er britisk, men flyttet til Stavanger for seks år siden. Nå kjenner han norsk klubbscene like godt sin egen lomme. På Bluephonic kan du «jump around» til Athome project, Fethawit, Slowpho, John Storm n Da Kid og Dj Stereo.

OG VI KAN JO SNAKKE LITT om hva som blir in, selv om gode Reed er bekymret for akkurat den slags. Mye undergrunn skal bli mainstream, og det er som vanlig lurt å være tidlig ute:

- Jepp, vil du se neste Røyksopp? Da er det lurt å gå å se Flunk, sier Reed.

Det kan nemlig ganske snart bli gatesmart å nevne i forbifarten at du så Flunk spille for femti kroner på et avsidesliggende sted i Norge. Flunk er det nye prosjektet til Ulph fra Folk&Røvere. De spiller på Tou på søndag.

17 band, 10 DJ\'s, 3 av Stavangers best scener, nykunst-utstillinger, bok, filmer, debatter og nye, skinnende diskokuler. Her er vår festivalguide:

Sir Duperman

Bergenser med navn Jørgen Træen som har produsert platene til Sondre Lerche, Jaga Jazzist og Kaizers Orchestra. I år har han solodebutert med støyende elektronika på albumet «Sir Duperman».

Spiller på Tou Scene fredag 20. sept.

Anmeldelse av «Sir Duperman»

Moder Jords Massiva

Dette svenske duborkesteret er et av verdens største musikk-kollektiv innen sjangeren dub/reggae/electronika. Hele 18 mennesker stiller på scenen! Tidligere i år slapp de albumet «Ur djupen».

Spiller på Folken fredag 20. sept

Moder Jords Massivas hjemmeside

Datarock

Ikke helt Depeche Mode? «Besynderlig mørk synthpop» kalte Dagbladets anmelder gruppas minialbum «Demo/Greatest Hits» fra i vinter.

Spiller på SAS-Garasjen fredag 20. sept.

Datarocks hjemmeside

Bjørn Torske

En av de gamle househeltene fra Tromsø som har bosatt seg i Bergen og lager skiver på Tellé-kollektivet. Eklektisk house med norskvennlige titler (Les: Knekkebrød, Nedi Myra og Trøbbel).

Spiller på SAS-Garasjen fredag 20. sept.

Tellé Records

Rundfunk

Siste tilskudd i Tellés stall. En gutt, en laptop og musikk. - Knallbra, anbefaler arrangør Martyn Reed.

Spiller på SAS-Garasjen fredag 20. sept.

Kim Hiortøy

Denne mannen lykkes like godt bak tegnebrettet og filmkameraet, som bak platespillerne. Han har vunnet to spellemannspriser for beste CD-omslag, gitt ut et album som heter «Hei», og i år kom «Melke». Forvent varm, naiv og distrahert elektronika, før han drar videre til Beachclub i London på mandag. Han fikk nemlig 7 av 10 poeng av musikkbladet NME for siste skive.

Spiller på Tou Scene lørdag 21. sept.

Anmeldelse av «Melke»

Martin Horntveth

Eks-trommis i Big Bang og perkusjonist i Jaga Jazzist. Nå har han også gått solo med «Fast Motion EP» - som rytmeterrorist! «Det går over stokk og stein, musikken hakker som en gal høne», ifølge Dagbladets anmelder, som kan forsikre deg om at det ikke er platespilleren din det er noe galt med.

Spiller på Tou Scene lørdag 21. sept.

Anmeldelse av «Fast motion EP»

Athome Project

Musikalsk kompis med Röyksopp-gutta. Spiller downtempo, jazza rytmer og filmatisk elektronika, og heter egentlig Stian Jacobsen og kommer fra Stord.

Spiller på SAS-Garasjen lørdag 21. sept.

Athome Project på Beatservice

Slowpho

«Nydelig coffe table-musikk som savner noen skitne flekker», mente Dagbladets anmelder om kristiansandduoens siste plate «Hi-Fi-Sounds for Young Norwegians». Og henviser til trendy musikk som tar seg fint ut på et stålbørstet kaffebord. Men trendy utelukker ikke kvalitet, og en miks av drum\'n\'bass, elektronika og jazz høres jo ikke så verst ut!.

Spiller på SAS-Garasjen lørdag 21. sept.

Slowphos hjemmeside

Dagbladets anmeldelse

John Storm n da Kid

Teknotyper fra Sunnmøre leverer dyp elektronika. Trioen Oddgeir Kristensen, Knut Sævik og Tore Breivik fra Ørsta fikk en femmer i Dagbladet, Aftenposten og VG for den selvtitulerte debuten som kom i februar i år. «Albumet fortoner seg som en hyllest til den repetitive groove, hvor den nedstrippa, perkusjonsglade og monotone teknoen utgjør hovedinnholdet» skrev Dagbladets anmelder.

Spiller på SAS-Garasjen lørdag 21. sept.

John Storms hjemmeside Dagbladets femmer

Martyn Reed

Arrangøren som vil presentere det nyeste og beste fra undergrunnen, og er livredd for å bli kommersiell, har selv vært DJ i en årrekke.

Spiller på Tou Scene lørdag 21. sept.

Fethawit

Kombinasjon inderlig vokal og sofistikert souljazz/whatever fra 20-årige Fethawit fra Stavanger. Jenta lot seg inspirere av Lauryn Hill da hun ga ut sin første singel. Fethawit skriver sine egne tekster og melodier, er utgitt i inn- og utland på tre forskjellige labler (Wah Wah 454s, Tokijo, Hi Fi Terapi). Stereo MC4s har lukta på musikken hennes...

Spiller på SAS-Garasjen lørdag 21. sept.

Electronische Geist

Electro-old-school fra to bergensbaserte gutter i tjueåara som faktisk hater å spille konserter. Dette er derfor avskjedskonserten til undergrunnsbandet som har bedt om grønt lys og røyk til avskjeden. - Jeg måtte bønnfalle dem om å spille, de er gale, ler Martyn Reed, som fikk sitt siste ønske oppfylt.

Spiller på Tou Scene lørdag 21. sept.

DJ Jon Eide

Lokal DJ med tilhold på cafe Sting i Stavanger. Electro kan ventes.

- Han spiller bare dritt, sier Reed, som ofte er Eides spillekompanjong. Akkurat det tror vi ingenting på.

Spiller på Tou Scene lørdag 21. sept.

Biosphere

For mange elektronikalyttere verden over var det Geir Jenssen som plasserte Norge på verdenskartet. Mannen er pioneer i sjangeren, Biospheres debut «Microgravity» ble sluppet i 1992. På sitt siste album «Shenzhou» har Jenssen tatt utgangspunkt i orkesterverk fra Claude Debussy og er dermed inne i en mer melodisk epoke. Plata fikk en femmer av Dagbladets anmelder

Spiller på Tou Scene søndag 22. sept.

Biospheres nettsider

DJ Friendly

Heter egentlig Erik Eriksson, og spiller hver helg myk elektronika, lounge, house og chillout på NRK Petre. Nylig ga han ut albumet «Friendly selection vol.1» hvor han har samlet sine norske favorittlåter i kategorien slapp av-musikk.

Spiller på Tou Scene søndag 22. sept.

DJ Friendly på NRK Petre

Flunk

Ulf «Ulph» Nygaard fra Folk & Røvere er tilbake under nytt navn. Debuten som Flunk (2002), «For Sleepheads Only» fikk en treer i Dagbladet. Med seg har Ulf Anja Øyen Visters som synger og gitarist Jo Bakke. «Semiakustisk triphopsk chillout-dub», skrev vår anmelder.

Spiller på Tou Scene søndag 22. sept.

Flunks hjemmesider

Anmeldelse i Dagbladet

Current

Spanskbaserte Robin Sand er nordmann, han har flere utgivelser bak seg. Ingen plater så langt i Norge, men slipper snart på samme label som Biosphere, nemlig Origo. Forvent elektronisk ambient.

Spiller på Tou Scene søndag 22. sept.

FETHAWIT:</B> Bør du få med deg. Det har Stereo MCs gjort.
<B>ULPHS FOLK:</B> Flunk kan bli det neste store.
BIOSPHERE:</B> Er det store.
<B>SLOWPHO:</B> Hilde Drange og Christian Watkins. I februar kom debuten «hi-fi sounds for young norwegians» og mye skryt.