Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Festival krever dobbel billettpris for hvite: - Ikke akseptabelt

De kontroversielle billettprisene har ført til at en artist har valg å kansellere opptredenen sin.

KONTROVERSIELLE PRISER: Den amerikanske musikk- og kunstfestivalen, AfroFuture Fest, har lagt ut billigere billettpriser til mørkhudede enn lyshudede. Foto: Skjermdump
KONTROVERSIELLE PRISER: Den amerikanske musikk- og kunstfestivalen, AfroFuture Fest, har lagt ut billigere billettpriser til mørkhudede enn lyshudede. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Detroit-basert musikk- og kunstfestival, AfroFuture Fest, har priset billettsalget sitt etter hudfarge. Festivalen belaster «folk med farge» for omtrent 172 norske kroner, mens de belaster «folk uten farge» for 344 kroner.

Hvis du er mørkhudet, kan du altså stikke av med en billett til halvparten av prisen av det en lyshudet må punge ut for.

- Ble opprørt

Det tok imidlertid ikke lang tid før de spenstige prisforskjellene vakte oppsikt. Etter at nyheten ble kjent, har flere tatt til sosiale medier for å uttrykke sin misnøye.

Flere artister har også tatt til orde. Fredag ble det kjent at rapperen Jillian Graham, bedre kjent som Tiny Jag, har trukket navnet sitt fra plakatene.

I et intervju med Detroit Metro Times forteller hun at det er uakseptabelt for henne å støtte forskjellsbehandlingen.

- Jeg ble opprørt da jeg fikk vite om dette, fordi jeg selv har multikulturell bakgrunn og etnisitet. Jeg har familiemedlemmer som, under disse reglene, ville blitt utsatt for noe jeg ikke støtter, sier hun.

På spørsmål om hva hun syntes om forskjellsbehandlingen, utdyper hun:

- Det er en lite progressiv og løsningsorientert politikk i mine øyne.

- Det bygger opp under ondskap, og med ondskap kommer hat. Hvis vi skal få bukt på forskjellsbehandling og rasisme, er ikke dette veien å gå, legger hun til.

Forklarer billettprisene

På festivalens egne nettsider, under punktet «vanlige spørsmål», forklarer arrangørene tankene bak billettprisene, ifølge Sky News.

Et spørsmål lyder: «Hvorfor har vi POC (fargede, journ.anm.) og ikke-POC (ikke fargede, journ.anm.) forskjellige billettpriser?»

Det blir begrunnet som følger:

- Likestilling er å sikre at alle får det de trenger for å lykkes. Billettprisene ble til for å sikre at de mest marginaliserte samfunnsgruppene (de fargede, journ.anm.) får en rimelig sjanse til å delta på festivalen i sitt eget samfunn, heter det på nettsidene deres.

ÅRLIG NAKENLØP: Folk møtte opp på tross av været, klar til å løpe naken på Roskildefestivalen. Video: Ritzau via NTB Scanpix Vis mer

Kan stride med loven

Hvorvidt det er lovlig å tilby et menneske en lavere billettpris enn et annen i USA, basert på hudfarge, er usikkert. Sky News henviser til Civil Rights Act fra 1964, den banebrytende loven som ble vedtatt for å forby rasisme og sikre like rettigheter for alle amerikanere, hvor det blant annet står:

«Alle har rett til full og likestilt glede av varer, tjenester, fasiliteter, privilegier, fordeler og innkvartering av ethvert sted for offentlig innkvartering, uten diskriminering eller segregering på bakgrunn av rase, farge, religion eller nasjonal opprinnelse.»

Lovens bestemmelser omfavner ifølge kanalen rammene av «hvilket som helst filmhus, konserthus, teater, idrettsarena, stadion eller annet sted for utstilling eller underholdning».

- Mange ganger har rimelige billettpriser til lokale arrangementer i Detroit, og andre mørkhud-befolkede byer, blitt utnyttet av de utenfor samfunnet, som har et tettere forhold til rikdom, heter det i en uttalelse på FutureFest sine nettsider, ifølge CTV News.

- Ikke akseptabelt

Leverandøren Eventbrite, som distribuerer billettsalget til AfroFuture Fest på sine nettsider, har truet med å ta ned annonsene deres, dersom de ikke endrer prisene.

- Målet vårt er å bringe verden sammen gjennom livsopplevelser. Vi etterstreber å opprettholde en plattform som gjør det mulig for folk å møtes gjennom felles interesser, på samme treff, sier en talsperson for Eventbrite til The Independent.

- Dermed vil vi ikke tillate at festivaler, gjennom vårt selskap, setter billettpriser ut fra kjennetegn som rase og etnisitet.

Talspersonen understreker at de har varslet arrangøren om synspunktene deres, og at de krever at billettprisene endres.

- De har nå fått sjansen til å rette opp etter seg. Skulle de ikke gjøre det, vil vi fjerne arrangementet helt fra våre nettsider, sier talspersonen.

Festivalen holdes i Detroit i USA 3. og 4. august.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!