Festival med makt

Hovedtemaet makt får en grundig gjennomgang når forfattere og lesere strømmer til Norsk Litteraturfestival, Sigrid Undset Dagene.

For niende gang arrangeres Sigrid Undset Dagene og nesten alle Lillehammers kulturelle aktører bidrar med husrom, hjerterom og spennende program. Selv om samtidslitteraturen er satt høyt på lista, kan du få med deg både foredrag om Undset selv og dramatisert Synnøve Solbakken.

Onsdag kan du oppleve urpremieren på Grenland Friteater og Ratataboos teaterkonsert «Å være dau er for lettvint».Georg Johannesens «Ars Moriendi» er utgangspunktet og musikken står Guttorm Guttormsen for.

Lørdag kan du traske gatelangs sammen med Ari Behn og Ingvar Ambjørnsen når de to forfatterne går fra pub til pub og leser dikt. «Uten Filter» går av stabelen torsdag og er tilrettelagt for dem mellom 16 og 25. Ole Paus holder konsert, det blir stand up, Ari Behn dukker opp på nytt, Vigdis Hjort, Steffen Sørum og Triztan Vindtorn holder det ungdommelige i hevd.

Sigrid Undset Dagene har sitt eget Seminarprogram, der blant annet litteratur og kjønn, forfatter og leser, tvang og ordet som makt blir diskutert. Onsdag foredrar Dag Solstad, og kjønn, makt og litteratur er temaet når forfatterne Karl Ove Knausgård, Cathrine Sannes, Thorvald Steen og Solveig Aareskjold debatterer på fredag.

Blant kuriositetene på festivalen er dukketeaterforestillingen «Østenfor sol og vestenfor måne», skrevet av Sigrid Undset i 1926 for naboens dukketeater. Dukkene har blitt ganske skjøre med tiden, så de står i monter mens forestillingen vises på lerret.

Sigrid Undset fikk selv Nobelprisen i litteratur i 1928 og arrangørene prøver hvert år å få tak i siste års Nobelprisvinner. I år har det ikke lykkes, men lørdag foredrar Anne Wedell-Wedellsborg, professor i Østasiatisk litteratur, om vinneren fra 2000: Gao Xingjian.

På Maihaugens hjemmesider finner du hele programmet og praktiske opplysninger.