KAOTISK: Luksusfestivalen «Fyre Festival» skulle være et paradis på Bahamas. Rike mennesker brukte opp mot en million kroner på billetter. Her trygler de om å få dra hjem. Se hvordan festivalen endte og hva festivalgjengerne sier i videoen. Video: Scanpix/Twitter Vis mer Vis mer

«Fyre Festival»

Festivalarrangør dømt til seks års fengsel for gigantisk millionsvindel

Fikk folk til å betale billetter i millionklassen.

«Fyre Festival» ble arrangert på en øy ved Bahamas over to helger for halvannet år siden. Den ble sammenliknet med «The Hunger Games».

Arrangøren lokket med stjerneartister, turkist vann, luksuriøse boforhold og supermodeller - og billettene kostet opp mot en million kroner, og mer for enkelte festivalpakker.

Seks års fengsel

Men det hele ble betegnet som et festivalhelvete, der det meste gikk galt. «Fyre Festival» fikk stemplet «skandalefestivalen». Et par måender senere ble mannen bak festivalen, Billy McFarland (26) arrestert.

SEKS ÅR: Billy McFarland, mannen bak «Fyre Festival» på Bahamas, ble denne uke dømt til seks års fengsel. Foto: NTB scanpix
SEKS ÅR: Billy McFarland, mannen bak «Fyre Festival» på Bahamas, ble denne uke dømt til seks års fengsel. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han ble siktet for bedrageri og først torsdag falt dommen: seks års fengsel.

- Jeg løy til investorer om forskjellige sider ved Fyre Media og min personlige økonomi, sa festivalarrangøren i retten, ifølge New York Times.

«Festivalgjørmebading»

Det som skulle bli en glamorøs opplevelse, en festival helt utom det vanlige med billettpriser fra et par hundre tusen kroner opp mot en million kroner, endte i katastrofe.

«Bading i champagne» ble til mer «tradisjonell festivalgjørmebading».

Festivalen endte i endte i katastrofe, og deltakerne tryglet om å få dra hjem. For det var lite som fungerte. Voldsomme forsinkelser, våte telt og vasne ostesandwicher var blant det som møtte festivalfolket.

Nok en svindel

Konsertarrangøren risikerte 15 års fengsel. For etter at Billy McFarland ble siktet og slapp ut av fengsel sommeren 2017, gikk han i gang med en ny svindel.

Han lurte en billettleverandør til å forhåndskjøpe billetter til framtidige festivaler for 16 millioner kroner.

PARADIS: Slik ser promoen for «Fyre Festival» ut. Et paradis som inviterer til luksus, modeller og dyr moro. Realiteten ble noe annet. Video: Fyre Festival via YouTube Vis mer

McFarland erkjente svindelen, sa videre i retten at han hadde grovt undervurdert ressursene som krevdes for å arrangere luksusfestivalen og forsøkte å prate seg bort fra mye av alvoret.

- En seriebedrager

Den føderale dommeren Naomi Reice Buchwald avviste torsdag McFarlands unnskyldninger. Hun fant ingen formildende omstenigheter, og dømte ham til seks år fengsel, ifølge Huffinton Post.

- Min konklusjon er basert på anklagene som viser at siktede er en seriebedrager. Han er i en sirkel som ikke har noen ende, sa dommeren.

I tillegg til den knusende dommen, kan Billy McFarland vente seg et søksmål i mangemillionersklassen fra dem han har svindlet.