Festivalsommeren:

Festivaldommen må vente

Kulturminister Abid Raja er storfornøyd med regjeringens gjenåpningsplan. Festivalene må derimot vente til mai for å få sin dom.

FIRE PUNKTER: Statsminister Erna Solberg (H) legger fram regjeringens gjenåpningsplan. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt288 +12
døde 688 +4
påvist smittet 136 000 000+690.7K
døde 2 940 000 +8.6K
Se mer

Statsminister Erna Solberg (H) la på vegne av regjeringen i dag fram planen for hvordan Norge skal gjenåpnes. Det skjer gjennom fire trinn.

Det er fortsatt knyttet stor spenning til hva slags retningslinjer som vil gjelde for store utendørsarrangementer, som musikkfestivaler og konserter, gjennom vår- og sommerhalvåret.

Nå forklarer kulturminister Abid Raja (V) hvordan de ulike trinnene vil påvirke kultursektoren.

- Gjennom hele regjeringens plan er kultur prioritert og nevnt allerede fra og med trinn én. Jeg er veldig misfornøyd med corona, men veldig fornøyd med å være kulturminister i en regjering som prioriterer kultur, sier Raja til Dagbladet.

Må vente til mai

I løpet av neste uke håper regjeringen å iverksette trinn 1. Da kan kulturarrangementer igjen få ha 100 stykker innendørs og 200 utendørs.

En avklaring om store sommerarrangementer som festivaler må likevel vente på seg til midten av mai.

STORFORNØYD: Kulturminister Abid Raja mener kultursektoren har blitt prioritert i alle av regjerings punkter for gjenåpning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STORFORNØYD: Kulturminister Abid Raja mener kultursektoren har blitt prioritert i alle av regjerings punkter for gjenåpning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er vi nødt til å ta stilling til i mai. Det er også dette sommergruppa har blitt forespeilet. Hadde vi kommet med et svar nå, ville det blitt et stramt svar som de neppe hadde satt pris på, sier Raja.

I februar nedsatte Abid Raja en «sommergruppe» hvor ulike aktører skulle gi sine innspill til hvordan festivaler og andre sommerarrangementer kan avholdes.

- De kommer til kjenne seg igjen i denne planen, for eksempel punktet med bruk av hurtigtester og coronasertifikat. De kommer til å se at de har blitt hørt, sier Raja.

Frem til trinn tre forhåpentlig kan igangsettes ei uke eller to ut i juni med hurtigtester og vaksinesertifikat, er planen etter hvert å åpne for inntil 200 personer - eller 200 i tre kohorter, altså til sammen 600 personer - på større utendørsarrangementer.

- Gir ikke grunnlag til planlegging

Tonje Kaada, daglig leder i Øyafestivalen, hadde avmålte forventninger til om det skulle komme noe spesifikke avklaringer for deres del.

- Denne planen gir ikke noe grunnlag for planlegging nei, men oppfatter heller ikke at det var hensikten. Hadde ikke forventet at statsministeren skulle legge fram noe håndfast for oss i dag, men antar at kulturdepartementet kommer tilbake til mer spesifikke planer og retningslinjer innen utgangen av april - slik de tidligere har signalisert at de skal, sier hun til Dagbladet.

- FARLIG: Espen Nakstad lanserte 200 som et magisk tall for gjenåpning. Statsminister Erna Solberg er ikke enig. Video: Regjeringen Vis mer

Hun er derimot positiv til nyheten om at regjeringen går inn for å innføre et coronasertifikat. Kaada tok del i Abid Rajas «sommergruppe» som kom med innspill på hvordan utendørsarrangementer sommeren 2021 kan gjennomføres. Et av forslagene var innføringen av et vaksinekort.

- Det er veldig positivt at det arbeides med utvikling av dette. Men det er jo ikke bestemt hvordan det skal brukes, så for tidlig å si noe om for vår del. Men uansett glad for at det arbeidet er satt i gang, sier Kaada.

- Dette er en skisse

Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører sier at det statsministeren la fram i dag var som forventet, men at budskapet hjelper lite for aktørene i kulturfeltet.

-Dette er ikke en plan for gjenåpning, det er en skisse. Det er fortsatt svært stor usikkerhet til de ulike trinnene, og selv om det nevnes noen spesifikke tall knyttet til kapasitet på arrangementer i trinn to og tre, så skyver regjeringen i all hovedsak dette foran seg, helt eksplisitt. Signalene om et coronasertifikat er positive, men før vi vet hvordan regjeringen ser for seg å ta det i bruk i samfunnet er det lite å forholde seg til her, sier Østerdal til Dagbladet.

- Langt stykke igjen å gå

Østerdal mener man er langt unna å ha dekket alle næringsaktørene i kulturfeltet med gjeldende krisetiltak.

- Jonas Gahr Støre sa det også presist: Mens vi venter på gjenåpningen trenger vi en rettferdig krisepolitikk. Vi har et langt stykke igjen å gå. Og det er prisverdig at statsministeren sier at ingen skal stå igjen alene med konsekvensene av pandemien. Dessverre har hun bare medium troverdighet når det kommer til om regjeringen har tatt inn over seg hvor alvorlige konsekvensene er og fortsatt vil være vil være for kulturfeltet, sier hun.

Abid Raja lover overfor Dagbladet at bransjen skal få hjelp så lenge det er smitteverntiltak.

- Vi skal fortsette å gi støtte, og gjøre vurderinger på om vi må øke bevilgningen utover sommeren, sier Raja.

Status vaksinasjon Full oversikt

869 119 (16.2%)i Norge har fått dose nr 1
296 302 (5.52%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer