Festivalen for kåtskap og glede

ROSKILDE (Dagbladet): Naken i den kalde fellesdusjen, småpilsende ute på campen, dansende i teknoteltet eller jodlende til Blurs «Song 2» sammen med 30 000 andre. Lykken finnes overalt på Roskilde-festivalen.

  • Klokka halv fem i natt avsluttet det svenske skabandet Liberator årets Roskilde-festival. Siden torsdag ettermiddag har 65ø000 smørblide festivalgjengere spradet rundt på den enorme Dyrskueplassen. Totalt 170 band og dj's har opptrådt, og Roskilde har befestet sin posisjon som en viktig arena for ny og gammel ungdomskultur. I spennet mellom soullegenden Al Green og pønkhouse-duoen Basement Jaxx har årets Roskilde hatt vanvittig mange spennende og rike musikkopplevelser å by på.
  • Men når så mange mennesker velger å komme tilbake til festivalen år etter år, er det like mye festivalens helt unike atmosfære som er forklaringen. Roskilde er en mental tilstand, en virkelighetsflukt av dimensjoner, et eget samfunn. Man har ikke vært på festivalen i mer enn et par timer før man fullstendig glemmer verden for øvrig og begynner å bade i deilige Roskilde-opplevelser.

Woodstock? Kardermomme By? Ja takk, begge deler!

  • Blant publikum er det en utrolig varm, god og glad stemning. Grunnholdningen er inkluderende og livsbejaende. Folk er kåte på livet, på hverandre og på rock'n'roll. Ingen steder er det så mye offentlig klining som på Roskilde. Og ingen steder er menneskene vakrere enn når de kysser hverandre midt på den støyende, møkkete og forsøpla Roskilde-sletta.
  • Roskilde er lyd, smak og farger. Og stank. Lukten av urin og pita om morgenen er helt spesiell for Roskilde. Urinen er for det meste resultatet av et kollektivt alkoholinntak stort nok til å skremme likskiten ut av enhver avholdsorganisasjon. Til og med inne i pressesenteret kjenner man lukten av tobakk avec. Betenkelig vil mange si, men har man levd og åndet på festivalen noen ganger, er det først og fremst de harmoniske, fredfylte og lykkelige sidene ved det utopiske Roskilde-samfunnet man blir slått av. Uavhengig av hvor ens toleransegrenser går, er det hevet over tvil at det er et sunnere miljø på Roskilde-festivalen enn det er på by'n i Oslo en lørdagskveld.
  • Fotograf Bones kaller danskene for tyskere med et humant ansikt. Han har rett. Deres evne til å gjennomføre et gigantarrangement med en blanding av punktlighet og smil er forbilledlig.

Og artistene lar seg smitte av de gode vibrasjonene. Mangt et band gjør sitt livs konsert på Roskilde. Spør Raga Rockers, Tuesdays eller Bob Hund, og de vil nikke samstemt.

  • Før jeg legger meg ned og kysser marken i beundring og hengivenhet, er det på tide å avslutte; sommeren blir uansett aldri helt det samme uten Roskilde.
ROSKILDE SØNDAG FORMIDDAG: Fellesfusjen i teltleiren er kald, men deilig. Morsomt har de det også.
FRIGJORTE ROSKILDE: To splitter nakne festdeltakere, hånd i hånd på vei til teltet etter en kald dusj på formiddagen, vekker ikke anstøt på frigjorte Roskilde.