Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Fyre Festival»

Festivalen på Pablo Escobars feriested skulle bli «det nye Coachella», men alt gikk ikke helt som planlagt

Festivalfiaskoen sammenlignes med katastrofefilmen «Outbreak» og beskrives som «Hunger Games» for rikmannsbarna. 

KAOTISK: Luksusfestivalen «Fyre Festival» skulle være et paradis på Bahamas. Rike mennesker brukte opptil 200 000 kroner på billettene, nå trygler de om å få dra hjem. Se hvordan festivalen endte og hva festivalgjengerne sier i videoen. Video: Scanpix/Twitter Vis mer

(Dagbladet): «Fyre Festival», som ble arrangert i det avsidesliggende Exuma-distriktet på Bahamas, ble på forhånd hypet til å bli «tiårets kulturelle opplevelse».

Blant annet lovet arrangørene headlinere som Major Lazer, Disclosure, Blink-182, Kaytranada, Migos, Rae Sremmurd, Tyga, Desiigner og Pusha T.

Festivalen, som skulle arrangeres gjennom to helger på stedet hvor narkobaron Pablo Escobar en gang hadde sitt feriested, ble også promotert av supermodeller som Kendall Jenner og Bella Hadid, skriver LA Times.

Alt lå til rette for å bli et Instagram-vennlig paradis før festivalen hadde kick-off på fredag.

«Rich kids of Instagram meets Hunger Games»

Ifølge avisa avblåste arrangørene arrangementet i siste minutt. Sinte gjester, som hadde betalt flere tusen for å delta, mente det hele var bedrageri.

I promovideoen til festivalen klippes bikinikledde modeller og turkis hav sammen med konsert- og partybilder. Filmen lovet «det beste av mat, kunst, musikk og eventyr».

PARADIS: Slik ser promoen for «Fyre Festival» ut. Et paradis som inviterer til luksus, modeller og dyr moro. Realiteten ble noe annet. Video: Fyre Festival via YouTube Vis mer

Ifølge NBC News gikk absolutt alt galt for arrangørene. Miserable festivalgjengere har twitret bilder av skrøpelige sovetelt, dårlig sikkerhet og boksmat. Det var heller ikke mange supermodeller som hoppet glade rundt i sanda. I tillegg gikk en av headlinerne Blink-182 tidlig ut og avlyste sin opptreden.

Se videoen av kaoset øverst i saken.

The Telegraph, som er en av flere medier som omtaler festivalkaoset, slår til med den ironiske tittelen: «Rich kids of Instagram meets Hunger Games': Guests at luxury Fyre Festival where tickets cost $12,000 'mugged, stranded and hungry», med en henspilling til «The Hunger Games», på norsk «Dødslekene», skrevet av Suzanne Collins. I den dystopiske framtidsromanen må ungdom kjempe til døden på en utendørs arena i et realityprogram.

- Hver mann for seg selv

Flere av deltagerne på festivalen, som hadde kick off på fredag, meldte at de hadde strandet på den avsidesliggende øya.

- Det er hver mann for seg selv. Akkurat nå vet vi ikke hva som skjer. Om vi må være her eller om det er mulig å få fly vekk herfra i dag, uttalte festivalgjenger Tom Knight (21) til NBC News på fredag.

Han hadde betalt 1.600 dollar for festivalbilletten.

Ifølge LA Times ble det solgt billettpakker fra 1.500 dollar til 250.000 dollar på forhånd. Gjestene ble blant annet lovet overnatting i hytter med store senger og luksusmåltider.

En annen gjest sier til LA Times at festivalen så ut som settet til filmen «Outbreak» og at det var hundrevis av telt og senger overalt. Ingenting var blitt gjort ferdig før festivalgjengerne ankom.

Arrangørene bak festivalen er entreprenør Billy McFarland og rapper Ja Rule. Ideen bak festivalen var det skulle være et eksotisk alternativ til Coachella. Ifølge The Telegraph har Ja Rule uttalt at hjertet hans er knust etter fiaskoen. McFarland har uttalt at arrangørene har vært naive i forbindelse med festivalen.

Departementet for turisme på Bahamas har også gått ut med en beklagelse på Twitter. Ifølge Tweeten uttrykker departementet ekstrem skuffelse over det som har skjedd. Departementet opplyser at de ikke er involvert i det private arrangementet som «Fyre festival» er.