KOMMER: Fred Frith er klar for all Ears, impro-festivalen som starter i neste uke. FOTO: FREDFRITH.COM
KOMMER: Fred Frith er klar for all Ears, impro-festivalen som starter i neste uke. FOTO: FREDFRITH.COMVis mer

Festivaler tross røde tall

Tross røde 2012-tall hos blant annet Moldejazz, Kongsberg Jazzfestival og Oslo Jazzfestival, later det til å bli liv og røre på jazzfestivalfronten også i 2013.

FESTIVALER:  Allerede 10. januar innleder impro-ildsjelene bak all Ears sin festival på spillestedene Ny Musikk og Fabrikken i Oslo samt Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

I den siste januarhelga feirer stringswingentusiastene arven etter Django Reinhardt under Djangofestivalen på Cosmopolite i Oslo, mens den som vil kombinere barsk skiferie med jazz i 1222 meters høyde, kan ta Bergensbanen til Finsejazz på Finse.

Så følger som vanlig Vossa Jazz i palmehelga (22. — 24. mars) før vinter/vårsesongen avrundes med MaiJazz i Stavanger, Balejazz i Balestrand og Nattjazz i Bergen i mai.

GITARISTEN Fred Frith er den navngjetne hovedgjesten på den 12. all Ears.

Frith skal i aksjon både fredag, lørdag og søndag, den siste dagen i trio sammen med Lotte Anker og Hild Sofie Tafjord på en konsert som også teller en annen spennende trio, GUSH med Mats Gustafsson, Raymond Strid og Sten Sandell.

Blant andre veletablerte navn på all Ears-programmet er Sidsel Endresen (solo) og Peter Brötzmann i trio med Steve Noble og John Edwards.

DJANGOFESTIVALEN henter nederlandske Stochelo Rosenberg Trio til konserten fredag 25. januar, en konsert der også norske Touché samt trioen Jon Larsen, Staffan William-Olsson og Jo Skaansar skal i ilden. Dagen etter er det franske Django Club, Hot Club de Norvège og norske Jazzbanditt som står for musikken, de to siste bandene med hver sin gjest.

De to jazzdagene på Hotell Finse 1222 er viet viser med Stein Torleif Bjella (fredag), mens pianisten Knut Kristiansens Monk-tolkninger, pianotrioen Moskus og Hedvig Mollestad Trio gir lørdagen en skarpere jazzprofil.

VOSSA JAZZ byr opp til festival nummer 40, og programmet viser fin jubileumstandard med mye originalmusikk.

Stian Carstensen står for årets bestillingsverk, og den grenseløse instrumentalisten inkluderer harpe, to fioliner og cello i oktettbesetningen som skal framføre musikk mer basert på (øst)europeisk tradisjon enn på amerikansk.

Selve jubileumsverket er rimelig nok overlatt vossingen Tore Brunborg, som lager «Ym» - «lyd langt borte fra» - for en kvartett bestående av ham selv, gitarist Eivind Aarset, bassist Steinar Raknes og trommeslager Per Oddvar Johansen.

Også Gabriel Fliflet med band og FriEnsemblet ledet av Mathilde Grooss Viddal skal gi uroppføringer, og Vossa Jazz har på forbilledlig vis også ryddet plass til Marius Nesets Moldejazz-verk for Trondheim Jazzorkester av i fjor — en konsert som roper høyt etter gjentakelse.

BLANT andre norske og utenlandske artister som skal bidra til jubileet på Voss er Sidsel Endresen/Stian Westerhus, Sinikka Langeland Ensemble, Kari Bremnes/Ketil Bjørnstad og Elephant9 med Reine Fiske.

Mehliana — Brad Mehldau og Mark Guiliana på tangenter og trommer — tar med Vossa Jazz på sin lille norgesturné, og så ulike størrelser som Trio Mediaeval og Cristina Branco står for avrundingen av den lange jazzhelga i mars.

DE øvrige større jazzfestivalene har hittil holdt kortene tett til brystet, med noen unntak. MaiJazz skilter med Jan Garbarek Group i byens nye konserthus, Kongsberg Jazzfestival har Come Shine og Diana Krall på plakaten og Oslo Jazzfestival stiller med Come Shine i spissen for en artistgjeng som skal hylle Nora Brocksted på en stor konsert i Operaen.

Moldejazz vil ventelig presentere fjorårets JazZstipendiater, Albatrosh - Eyolf Dale og André Roligheten — sammen med Trondheim Jazzorkester på en konsert som viser hva stipendiet verdt ca 700 000 kroner er blitt brukt til, og resten får vi vite når programslippene kommer i februar, mars og april.

BESTILLINGSVERK: Stian Carstensen skal lage bestillingsverk for Vossa Jazz i mars. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
BESTILLINGSVERK: Stian Carstensen skal lage bestillingsverk for Vossa Jazz i mars. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer