Festivalflat

Quarten er på defensiven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FESTIVALKAPPLØPET mellom nylig avsluttede Hove utenfor Arendal og denne ukas Quart i Kristiansand har til nå først og fremst handlet om artister, honorarer og billettsalg. Krigen har selvsagt også hatt en PR-side, som Hove vant med god margin i forkant, ikke minst takket være det unisone bifallet fra presse og bedrevitere for et progressivt og tidsåndsriktig artistprogram. Det må for øvrig ha kostet mer enn flesk – i går kom meldingen om at første år går i minus – men programmet framstår ikke noe dårligere nå enn det gjorde på plakaten i forkant. De hadde også værgudene med seg, gjørme og regn dekket bokstavelig talt over alle de forventede organisatoriske svakhetene hos en debuterende festival.

DE OFFENSIVE Hove-framstøtene i begynnelsen av festivalkrigen ble innledningsvis besvart med samme mynt fra Quart-ledelsen – dette skulle gå så bra, så – men har underveis i kappløpet fram mot sesongstart vært preget av tiltakende, unnvikende tone og stadig mer tilbakeholdne og defensive uttalelser. Etter å ha holdt tett om billettsalget lenge, kom Quart plutselig opp med det interessante begrepet «formidlede billetter» forleden, et passe ullent tall som inkluderer akkrediteringer og fribilletter, men som selvsagt ikke sier noe om billettsalget. I går toppet den nye Quart-tonen seg i et intervju med fungerende festivalsjef og bookingansvarlig Jørgen Skauge her i Dagbladet. Sitatene «Jeg forventet at vi ville tape mediekrigen» og «Det er jeg som får skylden hvis dette går til helvete» er de fremste eksemplene på en festival ribbet for selvtillit. Eller?

UTTALELSENE kan være utslag av en oppriktig resignert pessimisme, men de kan også være en kalkulert plassering av hodet på giljotinen for å dempe forventninger og kritikk. Det er i så fall et risikabelt, men ganske smart PR-grep fra den nederlagsdømte festivalen. De går så å si i meningsfellesskap med sine egne kritikere og legger seg helt flat før det hele har begynt. Det er på grensen til sympatiframkallende: stakkars dere, det kommer sikkert ikke til å bli ille!

Kanskje Quart-festivalen har brukt noen av ekstramillionene de fikk bevilget av Cultiva på PR-rådgivning i stedet for en ny fredagsheadliner, eller så er de, helt oppriktig, redd for at dette kommer til å gå på dunken. Og da tar det seg litt bedre ut å si det i forkant heller enn i etterkant.

DET KLER selvsagt ikke en gammel festivalkjempe å framstå med the blues på denne måten, men Quart har nå definert sitt eget bunnpunkt. Herfra kan det strengt tatt bare gå oppover. Fint vær, avføringsfritt badevann og noen gode konserter fra de store navnene – The Good, The Bad & The Queen på torsdagen er et navn som selv Hove-sjef Toffen Gunnufsen misunte dem – så går det seg kanskje til på et vis. Kanskje det kommer nok folk til at Quart har råd til å kjøpe plaster til sårene etterpå også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer