JAZZFESTIVAL: Åge Aleksandersen & Sambandet var en av de «folkelige artistene med aksept i jazzmiljøet» som gjorde Kongsberg Jazzfestival relevant for folk flest i Kongsberg-regionen i år. Her er Åge live og pr storskjerm på Kirketorget. I Molde har Romsdalsmuseets utescene samme rolle, som jazzfri sone og festivaløkonomisk episenter. FOTO: TERJE MOSNES
JAZZFESTIVAL: Åge Aleksandersen & Sambandet var en av de «folkelige artistene med aksept i jazzmiljøet» som gjorde Kongsberg Jazzfestival relevant for folk flest i Kongsberg-regionen i år. Her er Åge live og pr storskjerm på Kirketorget. I Molde har Romsdalsmuseets utescene samme rolle, som jazzfri sone og festivaløkonomisk episenter. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

Festivaljazz på hybel i eget hus

Moldejazz og Kongsberg Jazzfestival ble etablert på 60-tallet for å presentere og feire jazzmusikk. I 2014 er formålet først og fremst «folkefest for lokalmiljøet», og da duger ikke jazz som partymusikk.

TILFELDIGHETENE ville det slik at den store jazzmusikeren Charlie Haden (77) døde i uka mellom årets jazzfestivaler i Kongsberg og Molde.

Haden var en av de (amerikanske) stemmene som fornyet og utvidet jazzuttrykket gjennom 1950/60-tallet, og når stemmen nå har stilnet, skjer det samtidig som de to festivalene nedtoner den moderne jazzen i festivalkonseptet.

Kongsberg Jazzfestival og Moldejazz har en programfestet ambisjon om «å være relevant i lokalmiljøet», hvilket bl a innebærer å «invitere lokalmiljøet på en skikkelig folkefest», og den moderne jazzmusikken som i 1961 og 1965 var de to festivalenes raison d'être og seinere gjennom mange år kunstneriske bærebjelke, duger ikke som lokkemat og partymusikk når folk flest skal feste.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn