JAZZFESTIVAL: Åge Aleksandersen & Sambandet var en av de «folkelige artistene med aksept i jazzmiljøet» som gjorde Kongsberg Jazzfestival relevant for folk flest i Kongsberg-regionen i år. Her er Åge live og pr storskjerm på Kirketorget. I Molde har Romsdalsmuseets utescene samme rolle, som jazzfri sone og festivaløkonomisk episenter. FOTO: TERJE MOSNES
JAZZFESTIVAL: Åge Aleksandersen & Sambandet var en av de «folkelige artistene med aksept i jazzmiljøet» som gjorde Kongsberg Jazzfestival relevant for folk flest i Kongsberg-regionen i år. Her er Åge live og pr storskjerm på Kirketorget. I Molde har Romsdalsmuseets utescene samme rolle, som jazzfri sone og festivaløkonomisk episenter. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

Festivaljazz på hybel i eget hus

Moldejazz og Kongsberg Jazzfestival ble etablert på 60-tallet for å presentere og feire jazzmusikk. I 2014 er formålet først og fremst «folkefest for lokalmiljøet», og da duger ikke jazz som partymusikk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

TILFELDIGHETENE ville det slik at den store jazzmusikeren Charlie Haden (77) døde i uka mellom årets jazzfestivaler i Kongsberg og Molde.

Haden var en av de (amerikanske) stemmene som fornyet og utvidet jazzuttrykket gjennom 1950/60-tallet, og når stemmen nå har stilnet, skjer det samtidig som de to festivalene nedtoner den moderne jazzen i festivalkonseptet.

Kongsberg Jazzfestival og Moldejazz har en programfestet ambisjon om «å være relevant i lokalmiljøet», hvilket bl a innebærer å «invitere lokalmiljøet på en skikkelig folkefest», og den moderne jazzmusikken som i 1961 og 1965 var de to festivalenes raison d'être og seinere gjennom mange år kunstneriske bærebjelke, duger ikke som lokkemat og partymusikk når folk flest skal feste.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn