Festmat på bok

Trenger du inspirasjon før julas festmiddager, kan bokhandelen være stedet. Dagbladet anmelder her de siste norske kokebøkene denne høsten.

God mat på norsk

Gode adresser

Sult Fisk

7 dager i Pyreneene

Den opprinnelege smaken

Når en kokk går i gang med sin egen biografi, er det naturlig at han blander sjangrene. «Terjes kjøkken» inneholder derfor både livshistorien til mesterkokken Terje Ness og oppskrifter fra hele hans tilværelse. Selve boka er delt inn i fire. Først får vi rullet opp Terjes liv fra oppveksten i det lille tettstedet Førde, til seieren i Bocuse d'Or i 1999, og hverdagen på restaurant Oro. Dette er selvfølgelig spennende lesning for spesielt interesserte, men det er ikke mange som orker å pløye seg gjennom et femtisiders portrettintervju, uansett hvor velskrevet det er. Boka blir derfor svært fortung. Deretter er det klart for det området hvor Ness virkelig bør briljere: oppskriftene. Den første oppskriftsdelen inneholder avanserte gourmetretter fra luksusrestauranten Oro, mens neste bolk byr på små-retter fra tapasbaren vegg i vegg. Dessverre er også tapasoppskriftene forholdsvis avanserte. De færreste smeller vel sammen sjøkreps med kalvebrissel og oksemarg før vennene kommer over en onsdagskveld. Og vet du hvor du får tak i blekksprutblekk pulver, agar-agar eller haricots verts? Etter den tunge gourmetdelen kunne Ness med fordel brukt plass på litt mindre avskrekkende retter her. Del-i-Oro er bokas høydepunkt. Her øser mesterkokken av sin rikholdige kunnskap, og lærer deg proffenes grunntips til den perfekte portvinssaus eller hvordan du renser artisjokk. Boka avsluttes med oppskrifter på mors krumkaker og hjemmelagde betasuppe i Terjes matminner fra barndommen. Alt i alt er «Terjes kjøkken» blitt ei helt grei bok, men langt svakere enn vi kunne forvente fra en verdensmester.