Festspill for folket

BERGEN (Dagbladet): Etter den høytidelige åpningen med kong Harald, dronning Sonja og staselige gjester i Grieghallen, kom tusener av mennesker på gratiskonsert på Festplassen seint i går kveld. Festspillene har presset seg ut av fiffens kulturrom.

Byen mellom fjellene er pyntet til fest. Et luftslott inviterer barn og unge til opplevelser på Torgalmenningen. Artister dukker overraskende opp på torg og smau, buekorpsene trommer så det smeller i husveggene og sola skinner mellom regntunge skyer.

Skremt av lyset

I Grieghallen var det mest barn som underholdt de voksne gjestene - under åpningsforestillingen og seinere i går kveld. Bergenssangen ble spilt på oljefat, folk sang entusiastisk med og applauderte i fryd over den originale åpningen - og for at festspillene i Bergen er i gang igjen - for 48. gang. De musikalske tradisjonsbærerne er kommet fra Kamerun, Bali, Rajasthan og Trinidad. Under prøvene ble noen av dem skremt da lysene ble dirigert rett mot dem. De hadde aldri vært på en scene før, men i går sjarmerte de kong Harald, dronning Sonja, kulturminister Ellen Horn og en fullsatt sal.

- Barn og ungdom skal forvalte verdens kulturarv videre. Med festspillenes hjelp kommer vi nærmere og lærer hverandre litt bedre å kjenne. Vi får noe for enhver smak, slik det alltid er når festspillene inviterer til kulturelt og fargerikt fellesskap, sa kong Harald i sin åpningstale.

Gjøglerne kommer

Rundt de mange scenene - inne og ute - kommer gjøglere, kamuflert som kelnere eller fem meter høye klovner, som spiller på kam, hjulvisp, gitar og det de måtte finne på.

Tor Endresen, Lill Lindfors, Marianne Sæbø, Torhild Sivertsen, Ally Cats og Steam underholdt i går kveld fra en stor utescene på Festplassen, energisk ledet av skuespiller Bjarte Hjelmeland som en slags pr-agent for et kraftselskap som markedsfører seg ved å fortelle hvor mye det regner i Bergen. Ingen lot seg skremme - man har paraply og åpent sinn for alt godt i denne byen.

ABLEGØYER: Tor Endresen er stor i Bergen, men liten da de danske klovnene fra Café Kølberg dukket opp i mørket bak scenen på Festplassen. Endresen sang for tusener av sine egne seint i går kveld.