Festspill i kjent stil

Har Festspillene i Nord-Norge fornyet seg for lite? Erik Bye, mannssangerne fra Berlevåg og flere av de andre artistene har mistet nyhetens interesse, mener kritikerne.

HARSTAD (Dagbladet): Det er festspill i Harstad. Ei languke hvert år setter nordnorske kunstnere og artister hverandre stevne i festspillbyen mellom Tromsø og Bodø. I festspilluka nærmest koker det i ellers søvnige Harstad. Det spørsmålet mange stiller, er hvorfor de nordnorske festspillene ikke når ut til de store massene. Onde tunger vil ha det til at FINN - som er forkortelsen for Festspillene i Nord-Norge - ikke engang rekker forbi Tjeldsundbrua, landemerket som forbinder Harstad med Evenes lufthavn og innlandet for øvrig.

Det er tull, ifølge informasjonssjef Adrian Skogmo. Han hevder at folk valfarter til festivalen. Manglende hotellkapasitet er det eneste som forhindrer at festivalen blir bedre besøkt. Men neste år får byen flere hotellsenger.

Lite fornyelse

Andre igjen vil si at festspillene har fornyet seg for lite.

 • Søsknene Bremnes har gjort sine «Soløye»-konserter mange andre steder før Harstad.
 • Nordland Teater har for lenge siden spilt ut sin kritikerslaktede «Penisdialog».
 • Samme teaters ungdomssatsing «Sleepy Head» har allerede vært ute på turné.
 • Mannssangerne fra Berlevåg har mistet nyhetens interesse.
 • Det historiske spillet «Vardøger» ble oppført på samme festival i 1999. Og med all respekt for Nils Utsi - Bjørn Sundquist var nok et større trekkplaster som hovedrolleinnehaver.
 • Erik Bye er en fabelaktig dikter og sanger, men han er gjennomomtalt den siste tida.
 • Påtryneteateret fra Tromsø har riktignok noen nye sketsjer, men mye av stoffet er for lengst omtalt. Dessuten er de ferdige med turneen sin.

Bedre kjent

Inger Anne Utvåg ble mandag presentert som etterfølger for Tove Karoline Knutsen i FINNs direktørstol. Hennes målsetting er at festspillene skal bli bedre kjent. Den utflyttede Harstad-væringen (som har bodd i Oslo de siste 30 åra) uttrykte seg omtrent slik på pressekonferansen:

- Jeg har som nordlending lenge latt meg fornærme over riksmedienes dekning av FINN. Men jeg tror ikke det skyldes Akersgata-arroganse. Norge rundt arrangeres det gode festivaler. Vi må sørge for å bli enda mer synlige i mylderet.

Men på spørsmål fra Dagbladet benektet Utvåg at flere kjendiser og flere kommersielle nyheter vil være aktuelle virkemidler. Dette er da heller ikke FINNs politikk.

Mye kan tyde på at politikken er noe naiv, dersom målet virkelig er å gjøre festspillene til en superfestival i Sommer-Norge.

Vellykket satsing

Ett eksempel på en vellykket satsing er Morten Abel og hans Norsk Universal-orkester:

Abel er superkjendis, han gjør noe nytt musikalsk (blander rock med jazz og kammermusikk), premieren skjer i Harstad, han bruker dyktige musikere fra Nord-Norge, og han skaper liv blant festivaldeltakere fra 18 til 50 år. Kanskje kommer det også en live-plate ut av begivenheten.

Det gjøres også andre viktige og riktige ting:

 • Festivalen er flyttet mer ut i bybildet. Det skjer noe på gatehjørner, kai og torg - og ikke bare i sluttede lag i røykfylte lokaler eller stive konsertsaler. Tidligere denne uka kunne vi for eksempel se og høre en syngende militærtropp fra Setermoen - i full uniform - ved fortauskafeene.
 • Det var et scoop å flytte «FINN rytmen!» til luftige og romslige Nordic Hall. Hver kveld og natt er det «stinn brakke» i festspillklubben. Som natt til tirsdag, da Morten Abel først bergtok med sine vakre låter - og deretter overlot scenen til festlige Mambo Compañeros fra Trondheim.

Ungkunst

 • Ungkunstprosjektene er også i ferd med å sette seg. Under årets festspill har Maja Zachariassen og Anita Basmo Bjørnstad i «Uendelig teater» fra Sørfold og Bodø overrasket hundrevis av tilskuere med fire oppsetninger av stykket «Feminine forbrytelser». En av de 15 ungjentene i «koret» som - hvitmalte, og med bandasjer rundt pupper og hode - kommenterer hovedrolleinnehaverne, er bodøjenta Marie Liland Kristensen (18).

Marie spås en lysende karriere. Så talentfull er hun at Nordland Teater har gitt henne elevkontrakt. Den sjeldne gesten betyr at hun inngår i teaterets ensemble, mens hun i tillegg får timer i stemmebruk.

Maries talent fikk publikum oppleve på Lanternen pub i Harstad, der hun framførte en halvtimelang kvinnemonolog skrevet av Dario Fo. 18-åringen levendegjorde den absurde og burleske teksten med innlevelse og rappkjeftethet, og da hun knuste et vinglass midt i akten, maktet hun jammen å inkorporere miseren i teksten.

- Det har vært et kick å opptre i Harstad under festspillene, sier Marie.

Festspillene i Nord-Norge

 • Festspillene i Nord-Norge (FINN) finner sted i Harstad.
 • I år er det 37. gang festspillene avvikles.
 • Årets festspill ble åpnet 22. juni og avsluttes 30. juni.
 • Årets festspillkunstnere er komponist og jazzmusiker Nils Petter Molvær, billedkunstner Ørnulf Opdahl og scenograf og lysdesigner Kristin Bredal.
 • Tove Karoline Knutsen har vært festspilldirektør siden 1996.
 • Neste år overtar Inger Anne Utvåg jobben.

<B>FIKK TRAMPEKLAPP:</B> Ballettdanser Ingrid Lorentzen og aårets festspillkunstner, lyddesigneren Kristin Bredal, samarbeidet om prosjektet «Rett etter midnatt».