Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Festspillene i Bergen trues av musikknekt

Åpningen i morgen kan bli en stusslig affære.

(Dagbladet.no): Den tradisjonsrike åpningen av Festspillene i Bergen i morgen står i fare for å bli musikkløs. Hvis meklingen mellom LO Stat og arbeidsgiverorganisasjonen Navo ikke fører fram innen midnatt, blir Bergen Filharmoniske Orkester - Harmonien på folkemunne - tatt ut i streik.

Orkesteret har som regel en svært sentral plass under den høytidelige festspillåpningen på dagen og åpningskonserten i Grieghallen om kvelden.

Festspilldirektør Per Boye Hansen sier til Bergens Tidende at han har et erstatningsmusikere i bakhånd i tilfelle streik. Det faller i svært dårlig jord hos Harmoniens bassist og tillitsvalgte Torbjørn Eide, som kaller planen «noe som likner på streikebryteri».

- Vi håper andre musikere avstår fra å ta streikerammet arbeid, sier Eide til BT.

Boye Hansen avviser streikebryteripåstandene.

- Dette er bare tull. Festspillene er ikke part i konflikten, og vi har et ansvar overfor publikum. Det hadde vært noe helt annet dersom det var Harmonien som leide inn folk til eget orkester, sier festspilldirektøren.

Det ryktes at musikerne ved Latvias nasjonalopera er erstatningen for Harmonien i tilfelle streik, men det avvises av Boye Hansen.

Konflikten mellom musikerne og arbeidsgiverne dreier seg om lønn. Torbjørn Eide i Harmonien mener musikere er grovt underbetalt, og ønsker seg et lønnshopp på omtrent 60 000 kroner.

KAN BLI SITTENDE HJEMME: Harmonien. Foto: ERIK REITAN
KAN BLI SITTENDE HJEMME: Harmonien. Foto: ERIK REITAN Vis mer

Siste: Like før midnatt brøt forhandlingene mellom musikerne og arbeidsgiverne sammen. Streiken er dermed et faktum.

HAR LAGT NØDPLAN: Festspilldirektør Per Boye Hansen, her utenfor Grieghallen. I bakgrunnen statuen av Edvard Grieg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling