Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Festspillene i Nord-Norge søker ny direktør

Festspillene i Nord-Norge søker direktør med uoppnåelig kompetanse

Kulturdirektører er nødt til å forstå verden rundt seg.

PÅ SCENEN: Ida Maria spilte under Festspillene i Nord-Norge i juni. Nå er den tradisjonsrike kulturbegivenheten i Harstad på jakt etter en ny direktør. Foto: Roger Hennum / Festspillene i Nord-Norge
PÅ SCENEN: Ida Maria spilte under Festspillene i Nord-Norge i juni. Nå er den tradisjonsrike kulturbegivenheten i Harstad på jakt etter en ny direktør. Foto: Roger Hennum / Festspillene i Nord-Norge Vis mer
Kommentar

Norsk kulturpolitikk er ikke så lett å bli klok på. Når det er valg, er kultursakene lite i fokus selv om det er gjennomført store kultursatsinger under skiftende regjeringer. Kultur handler om identitet og tilhørighet, undring og livsglede, men taper i det store bildet mot helse, næring, samferdsel og skattelette. Direktørene i etater i offentlig sektor med ressurser og prestisje – direktorater, departementer og offentlig eide virksomheter - hever ofte en høy lønn for en middels god jobb uten spesielt stor risiko. I kulturlivet er det annerledes: Direktørene er ansatt på åremål og sies opp hvis de ikke lykkes.

Festspillene i Nord-Norge er i sommer på jakt etter ny festspilldirektør. Det heter bl.a. i utlysingsteksten: «Du er visjonær og mulighetsorientert, har stor gjennomføringskraft, og bygger gode arenaer for samarbeid, kreativitet og utvikling internt og eksternt. Du vil nå ut til alle målgrupper og pleie kontakten med tilskuddsparter og sponsorer, du bygger nettverk lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt og motiveres av å videreutvikle Festspillene i Nord-Norge som kunstprodusent, bransjeaktør og samfunnsaktør. Den riktige kandidaten identifiserer seg med verdiene fryktløs, raus og oppmerksom.»

Intet mindre. Av folk jeg har hørt om, er det antakelig bare salige Mor Teresa, Steve Jobs og Winston Churchill som hadde oppfylt disse forventningene. Av nålevende kandidater kjenner jeg ingen. Er denne kravlisten bare en samling klisjeer, eller er det et reelt innhold i utlysingsteksten?

Det har definitivt skjedd noe med kulturlivet de siste årene. Økte offentlige tilskudd har gjort styrene mer bevisste på hvilke verdier som skal forvaltes og formidles. Direktøren er selvsagt frontfiguren i dette bildet, og for å sikre kvalitet, men også variasjon, blir mange direktører ansatt på åremål. De som får denne posisjonen må ha en svært allsidig bakgrunn som testes og trekkes på hele tiden. Festspillene i Nord-Norge er en av våre mest velrenommerte festivaler, og forhåpentligvis får mange kandidater sjansen til å presentere sine visjoner.

Vestfoldfestspillene startet opp i 1991, men ble lagt ned i fjor. I begynnelsen var dette en festival som samlet en historisk spennende region og skapte minnerike opplevelser. Etter hvert ble kompetansen i byene Larvik, Sandefjord, Tønsberg og Horten utviklet på forbilledlig vis og etterhvert oversteg det som det regionale tiltaket var i stand til å komme opp med. Det er også en fallgruve når festspillene tilbyr artister som i og for seg er gode nok, men som kan oppleves året rundt ellers i Norge. Da vil særpreget forsvinne i en tøff konkurranse om publikum. Når bare 6000 publikummere kjøpte billetter til Vestfoldfestspillene i 2017, er det et tegn på at programmering og konsept ikke var i takt med tiden.

Kunstneriske og økonomiske kriser kan også være av det gode for å korrigere rammer og innhold som presenteres. Festspillene i Bergen har eksempelvis opplevd vanskelige tider, men har evnet å komme styrket gjennom dette ved dialog med tilskuddsparter og ikke minst publikum. Det er også en grense for hvor mange klassiske festivaler det er plass til i Norge når de store byene har fått egne orkestre på høyt nivå, samt at tilbudet i resten av Europa bare er en billig flyreise unna. Søknadsfristen for direktørjobben for Festspillene i Nord-Norge er 5.august. Be there!