Fiasko for TV 2-«Huset»

TV2 Interaktiv lovet ungdommene kjendisstatus, men spådommen slo feil. TV2s internettsatsing «Huset» er blitt en dundrende fiasko.

I skyggen av «Big Brother» på Fornebu sitter en gjeng ungdommer på den andre siden av byen og lever et beskyttet liv, til tross for at også de blir overvåket av kameraer. De seks deltakerne i «Huset» får liten oppmerksomhet fra nettpublikummet, og i løpet av sommeren blir prosjektet avsluttet. Siste offisielle tall viser at nettstedet fikk 795 000 treff i løpet av to måneder. Det kan høres imponerende ut, men er nær 100 ganger mindre enn hva «Big Brother» oppnår i disse dager.

En håndfull nettgjester

Bare en håndfull mennesker er faste nettgjester hos den 700 kvadratmeter store villaen, med månedsleie på 60 000 kroner. Det koster å tjene penger på «virkeligheten».

- Vi spøker med det, har døpt «Huset» for «Kjændisfabrikken» og synes egentlig at vi har det bra, selv om det ikke er så mange som følger med, gliser Geir Nordby i giganthuset på Nordstrand i Oslo.

- Lave seertall har sammenheng med at det ikke går på TV, at dette er ekte, ikke regissert virkelighet. Og ikke minst: Vi går ikke så mye nakne rundt her, og nå har vi ikke kamera i dusjen lenger engang.

Geir Nordby ler - med klar adresse til «Big Brother»-deltakerne.

Sex for kamera

- TV2 fjernet kameraet etter den lille episoden vi hadde her, forklarer Christian.

For i februar ble det fullt opprør i «Huset», og fire av jentene valgte å flytte ut etter at Dagbladet avslørte at en av deltakerne fikk 10 000 poeng for å ha sex for åpent kamera.

Christian, Geir og Vegard har bodd i huset siden det åpnet 1. november. De tre jentene er nye og kom inn for en måned siden, etter at de opprinnelige jentene trakk seg under mye medieståk. Nå er deltakerne så heldige at de til og med kan skru av kameraene på soverommene, dersom de vil ha privatliv. Og de har altså ikke kamera i dusjen lenger. Det hender det ikke passer at seerne er med.

- Men vi har jo god kontakt med noen av seerne på e-post. Vi chatter ganske mye med enkelte. Det har vi tid til, for de er ikke mange, ler Anita.

- Hvor mange er det?

- Ikke mange, og to av dem har vært på besøk her.

Skrinlegges

- «Huset» har vært viktig som teknisk og interaktivt laboratorium. Men jeg ser jo at den direkte kontakten mellom beboerne og nettbrukerne har vært svært laber, sier Gunnar Stavrum, sjefredaktør i TV2 Interaktiv.

Seks ungdommer flyttet 1. november inn i Solveien 66 på Nordstrand i Oslo. Optimismen var stor ved oppstarten.

- Vi håper på 250 000 treff i uka, men håper og tror at vi kan sprenge rammene fra dag én, sa prosjektleder Per Melbye ved innflyttingen. Det var det ingen fare for.

Under hele oppholdet har ungdommene i «Huset» kunnet bevege seg fritt inn og ut av villaen.

Stavrum hevder den manglende interessen fra publikum ikke får noen konsekvenser økonomisk for selskapet.

- Vi kommer til å gå mer eller mindre i null. Inntektene var sikret fra sponsorer allerede før vi startet opp. Økonomisk var aldri dette noen stor risiko for TV2 Interaktiv.

- Kom «Huset» for tidlig i forhold til den teknologiske utviklingen?

- Det har vært nyttig å gå gjennom vanskelige og spennende teknologiske utfordringer for å lære av dem. Slik sett har prosjektet gått bedre enn forventet. Men vi burde ha gjort det mindre ambisiøst. Kanskje med færre aktiviteter ut til nettbrukerne, sier Stavrum.

Prosjektet skal nå skrinlegges.

Trøsten er at beboerne da har bodd gratis i nesten et år i Norges dyreste by.

Naboer i sjokk

- Noen tror nok at «Huset» sluttet da de tre jentene flyttet ut, men vi blir her til 1. juli. Da er det over, og vi er en del opplevelser rikere og slipper kjendisstatusen, sier Hege.

- Men enkelte av naboene er nok fortsatt i sjokk. De visste ikke helt hva som skulle skje her, og var ikke vant med at det kom 250 gjester til nabolaget halv fire om natta. Så da kom politiet også, ler gjengen på «Huset».

Pyntelige Nordstrand blir ikke det samme igjen før de har flyttet hver til sitt.

FEM MED VENNER:Geir Nordby (23), Hege Thorstensen (21), Elena Tamnes (21), Kristian Haju (22) og Marit (23) foran, trives i «Huset», selv med få seere. - Dette er et helt vanlig kollektiv. Vi jobber og studerer og har masse folk på besøk. Helt greit at vi ikke blir kjendiser, sier de.Alle foto: ROBERT S. EIK
BLIR SETT: De blr ikke kjendiser, men det er i hvertfall et kamera som ser dem.