KRIMDEBUTANT: VG-journalist Tom Bakkeli debuterer med krimroman. Foto: Adrian Øhrn Johansen
KRIMDEBUTANT: VG-journalist Tom Bakkeli debuterer med krimroman. Foto: Adrian Øhrn JohansenVis mer

Fiendebilder like klare som under den kalde krigen

Litt for mye av alt i Bakkelis krimdebut.

ANMELDELSE: Han tar godt i, krimdebutant og VG-journalist Tom Bakkeli, når han dikter inn to norske etterretningsoffiserer på likvideringen av selveste Osama bin Laden.

En bin Laden som i Bakkelis versjon griper til våpen, og derfor må skytes.

I en bok der fiendebildene er like klare som de var under den kalde krigen: Et heroisk vesten mot snuskete mafiose russere og et livsfarlig nytt al-Qaida.

Suverene helter Bin Laden-operasjonen utgjør åpningsscenen i denne actionthrilleren, ment å vise hvor suverene heltene er; Grorudgutten Bjørnar og den nerveslitte samen Mags.

På oppdrag av CIA, MI6 og norsk etterretning får de en ny gigantoppgave. Al-Qaidas nye ledelse, med den fanatiske jemenitten Sharouz i spissen, planlegger et fatalt biologisk angrep i Europa eller USA. De livsfarlige kjemikaliene skal kjøpes av russiske banditter på Kola-halvøya.

Fiendebilder like klare som under den kalde krigen

Det betyr at våre helter, sammen med vakre Raheel fra Aserbajdjan, må foreta en hasardiøs reise i isødet. Med actionscener og high tech som nesten overgår James Bond.

Forutsigbart Parallelt følger vi en ambisiøs og løsmunnet norsk statssekretær, som hankes inn av en russisk spion.

Vi følger norsk etterretning, CIA, presidentværelse i Russland, norsk regjering, norsk etterretning, en ubåt som kapres.

De mange kryssklippene gjør at fremdriften i boka hele tiden bremses; det blir for mange navn, for mange organisasjoner, kanskje også for forutsigbart det hele.  

Tom Bakkeli er, i likhet med majoriteten av norske krimforfattere, journalist.

Det betyr at researchen er god, men at språket med fordel kunne strammes opp i bok to - i dette som helt sikkert er planlagt som en serie.