DEBATT

Fotball-VM:

FIFA bør revurdere sin posisjon som «nøytral aktør» i global politikk

Det politiske FIFA.

VERDEN PÅ STAND-BY: Det mye sirkulerte bildet fra VMs åpningskamp mellom Saudi-Arabia og Russland av FIFA-president Gianni Infantino, Saudi-Arabias prins Mohammad bin Salman og den russiske presidenten Vladimir Putin, er bare et eksempel på hvordan verden settes på stand-by under et arrangement som fotball-VM, skriver artikkelforfatteren. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
VERDEN PÅ STAND-BY: Det mye sirkulerte bildet fra VMs åpningskamp mellom Saudi-Arabia og Russland av FIFA-president Gianni Infantino, Saudi-Arabias prins Mohammad bin Salman og den russiske presidenten Vladimir Putin, er bare et eksempel på hvordan verden settes på stand-by under et arrangement som fotball-VM, skriver artikkelforfatteren. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Idrett og politikk skal ikke blandes, heter det. Fotball-VM i Russland er imidlertid en reprise av hvordan fotball alltid har vært en mulighet for hvitvasking av ideologier.

Det mye sirkulerte bildet fra VMs åpningskamp mellom Saudi-Arabia og Russland av FIFA-president Gianni Infantino, Saudi-Arabias prins Mohammad bin Salman og den russiske presidenten Vladimir Putin, er bare ett eksempel på hvordan verden settes på stand-by under et slikt arrangement.

Det at land utnytter FIFA til egen vinning er derfor intet nytt. Men hva kan FIFA gjøre for å være en mindre nyttig idiot for politiske strateger?

Det kan begynne med å revurdere nøytralitetsprinsippet som har vært bærende for FIFA og tilsvarende organisasjoner siden opprinnelsen. FIFA framhever at de skal «forbli politisk nøytrale, i samsvar med FIFAs prinsipper og mål».

Men denne nøytraliteten er belemret med tre problemer.

For det første er FIFA vage på hva de mener med nøytralitet. Ut ifra ordbruken og handlingene deres, virker det som om en ikke-innblandingsholdning er utbredt. Men hvor går grensene for den? Teoretisk sett innebærer FIFAs holdning at de ville akseptert et fotball-VM arrangert av terrorstater, dersom dets medlemmer hadde stemt frem det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer