Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«FIFA» forsvarer tittelen i spillduellen

Vi har testet «FIFA 10» og «PES 2010».

||| FOR OSS SOM liker å spille fotball fra sofakroken, er høsten tida for såre tommeltotter og senebetennelse i skuddfinger'n. Og den evige diskusjonen om hvilket spill som er det beste denne gangen.

Årets modeller heter «Pro Evolution Soccer 2010» (Konami) og «FIFA 10» (EA Sports).

Begge spill har sin svorne fans som støtter sin favoritt i tykt og tynt. Det er jo egentlig et sjarmerende trekk, men om man skal la seg loppe for 5-600 kroner for et fotballspill hver høst, bør kanskje hensynet til mest fotballmoro for pengene veie like tungt som lojaliteten til ett av spillene.

Jeg hører med blant dem som mener Konami med sin PES-serie hadde laget det beste fotballspillet i årevis - fram til EA Sports overtok tronen for et år siden med «FIFA 09».

DENNE HØSTEN kommer begge spill i forbedrete utgaver. Og for å gå rett på mål: FIFA bevarer forspranget. Ikke dermed sagt at PES 2010 er et dårlig fotballspill, jeg ville storkost meg med det om det ikke var for at EA Sports har hevet lista for hva man kan forvente av et fotballspill.

Den store nyheten denne høsten er FIFAs mulighet for fri 360 graders bevegelse av spillerne. Det betyr at du ikke lenger er begrenset til 8 retninger å løpe i - du kan svinge akkurat dit du vil både med og uten ball.

1

Det utrolige er vel egentlig at vi spillere har funnet oss i en slik begrensning fram til 2010. Call of Duty-serien ville neppe blitt en kjempesuksess om man fikk snu seg i åtte forskjellige retninger. Ikke Gran Turismo, heller. Men de digitale fotballspillerne våre har løpt som på trikkeskinner. Og det i en idrett der bevegelsene med og uten ball er selve basisen for suksess. Revolusjonen kommer altså seint, men godt.

Konami mener visstnok at de også har innført 360 graders dribling i PES 2010. Men det føles ikke sånn når man spiller. Og dermed forsterkes inntrykket av et litt mer stakkato og kantete spill. Noe PES alltid har vært, men var likevel lenge å foretrekke foran den seige og treige responsen på tastetrykkene som FIFA har vært plaget med fram til de siste par årene.

I TILLEGG HAR FIFA i år en ytterligere forbedret fysikkmotor som gjør at alle dueller om ballen - og dem blir det mange av - er spennende til de er avgjort. Du kan starte en skulder-mot-skulder-duell litt på defensiven, men likevel komme ut av den med ballen i beina.

Eller du kan rive med deg motspilleren i gresset mens ballen blir liggende urørt igjen til første stående spiller i nærheten når fram til den.

Løper du på en motspiller som har ballen i PES, vil du mest sannsynlig bare prelle av, med mindre du stikker fram en fot og feller ham.

FIFA 10 gjør fotball på konsoll til den kampsporten det er i virkeligheten. Du kan godt forsøke å drible deg gjennom motstanderlaget på rein fart, men mest sannsynlig vil en kald midtstopperskulder skubbe deg unna før du kjenner lukta av nettmaskene.

Før i tida var det alt for lett å score i FIFA, mens PES krevde at du bygget opp angrepene møysommelig. Nå er rollene byttet om. Du må virkelig jobbe for å skape målsjanser i FIFA 10. Da smaker også målene så utrolig mye bedre enn i tidligere utgaver, der de kom på samlebånd.

PES har fortsatt en flott og kjapp responstid på kontrollene, og selv om jeg ikke brukte mye tid på fjorårets utgave takket være FIFA 09, føles årets utgave fra Konami som et fint framskritt.

Og det har absolutt punkter der det er bedre enn konkurrenten. Champions League-lisensen er en godbit i år som i fjor. Det populære Master League-moduset har blitt oppdatert, og matcher derfor fortsatt FIFA til tross for at manager-moduset der også har fått et solid løft.

PRO EVOLUTION ER også nærmest fotolikhet i gjengivelsen av stjernespillerne. Men jeg kan ikke annet enn å føle at jeg ser på figurer som løper rundt med papir-masker av kjente stjerner. FIFA-spillerne er mer livaktige i mimikken og bevegelsene. Men dette har forsåvidt liten betydning utenom feiringer og andre video-sekvenser som man stort sett klikker bort uansett.

«FIFA» forsvarer tittelen i spillduellen

FIFA har for øvrig et par ess i ermet når det gjelder spilleransikter. For det første kan du lage en brukbar kopi av deg selv ved å laste opp et portrett forfra og ett i profil av deg selv og lage ditt eget «Game Face», som deretter kan importeres inn i spillet. Så kan du bruke din «Virtual Pro» i alle offline-modus og i det nye «Virtual Pro Championship»-moduset som lar deg spille på lag med andre online. Er du god, kan du bli hentet av de beste lagene bestående av andre virtuelle virtuoser fra hele verden.

For det andre kan du laste opp stillbilder og videoer fra alle repriser i spillet til din profil på EA Sports' nettsider. Selv har jeg på denne måten skaffet meg et nytt profilbilde på Facebook, der jeg scorer for Newcastle i treningskamp mot Manchester United. Rio Ferdinand og Nemanja Vidic er hjelpeløse tilskuere.

PES har på sin side «Become A Legend»-moduset, der du starter med å vise deg fram i en amatørkamp, og deretter får tilbud fra proffklubber. Jeg havnet i Burnley - eller «Lancaster Claret», som de heter i PES - bare Liverpool og Manchester United har sine virkelige klubbnavn i Premier League. Så starter kampen om en plass på benken og etterhvert i startelleveren via treningskamper med reservene mot førstelaget.

ELLERS HAR SPILLENE stort sett de mulighetene til å opprette cuper og turneringer som man forventer og er vant til. Jeg foretrekker PES-løsningene på noen punkter, men irriterer meg fortsatt litt over at de lager mindre oversiktlige og lettfattelige menyer enn FIFA.

Lyden fra tribunen og kommentatorene er viktige stemningsskapere. Og det er kommentatorene som er hovedforskjellen her. Og det er vel ingen bombe at Sky Sports-duoen Martin Tyler og Andy Gray sørger for at FIFA vinner denne kampen også i år.

1

Jon Champion og Mark Lawrenson i PES kan si, uten pause: «dårlig forsvarsspill, her er en sjanse, bra forsvarsspill, han takler». I FIFA kan Tyler gi ros for en pasning eller takling før han «skjønner» at han har tatt feil og skylder på «kommentatorens forbannelse». Små, enkle grep som nesten får deg til å glemme at det er forhåndsinnspilte kommentarer som genereres.

Som dere sikkert har forstått underveis: For meg blir det fortsatt FIFA som gjelder når jeg skal spille sofafotball det nærmeste året.

Slik har det altså vært det siste året også, så jeg må innrømme at jeg ikke kan gi et dyptloddende svar på hvordan PES har utviklet seg fra fjorårsutgaven. Bortsett fra at jeg er helt sikker på at det er mye bedre. For spillet har egentlig færre små irritasjonsmomenter enn FIFA, men også færre ting jeg virkelig blir begeistret av.

ET STORT PROBLEM for meg med PES 2010, er at jeg ikke finner en passe vanskelighetsgrad. Nivå 3 av 5 er for enkelt - jeg lagde mitt eget VM og vant finalen 7-0 med Norge mot Tyskland, Carew scoret alle sju. Men når jeg skrur opp til nivå 4, blir det i overkant vanskelig for en som ikke har spilt så mye PES på et par år. Der sliter jeg med å slå svake Champions League-lag med Barcelona.

Jeg måtte nok i så fall øvd mer, men jeg tror ikke det kommer til å skje. For det er FIFA som kommer til å settes i konsollen også denne vinteren.

Det på tross av noen riper i FIFA-lakken. Jeg liker ikke at de tar seg ekstra betalt for å gi meg tilgang til «Live Season», et modus der du spiller kampene til favorittlaget ditt parallelt med virkelighetens sesong.

Det er noe rusk i kommenteringen, som at de av og til omtaler uavgjorte kamper som ettmålsledelse mot slutten av kampen, eller brøler i begeistring over fantastiske redninger når jeg nikker rolig og kontrollert tilbake til egen keeper. Spillerbørsen etter kamp er det også opplagte feil i, det gis ikke poeng til en spiller som blir byttet ut etter 89 minutter, men stakkaren som kommer inn får fort en ener på børsen om han misset på den ene pasningen han fikk prøve seg på.

Disse tingene er sikkert mulig å rette opp i en patch, og har uansett lite å si for spillegleden. Verre er det kanskje at sidebackene ikke ser ut til å ha lært å holde offsidelinja - selv ikke backene på verdenslaget som det er mulig å bruke i oppvisningskamper.

Men heller ikke noen slike små irritasjonsmomenter forhindrer at FIFA Soccer 10 er tidenes beste fotballspill. PES 2010 er på sin side bare best i sin egen serie, men det er ingen dårlig prestasjon det heller.

OBS: Jeg har ikke sammenliknet spillenes online-tilbud da jeg kun har spilt en testutgave av PES. Jeg vet at mange brukte online-mulighetene som et argument for PES i fjor. Det kan være verdt å sjekke ut disse nøyere om du bare skal ha ett spill i høst, og online-spilling er viktig for deg.

«FIFA» forsvarer tittelen i spillduellen
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling