Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

FIFA har kvittet seg med Sepp Blatter, men fortsetter å grave sin egen grav

Utvidelsen av VM til 48 lag vanner ut formatet, og øker faren for avtalt spill. 

DÅRLIGE ERFARINGER: Fotball-VM i 2026 vil bestå av 48 lag, fordelt i 16 grupper med tre lag i hver. Det øker faren for korrupsjon og avtalt spill betraktelig. Forrige gang VM ble spilt med trelagsgrupper, i 1982, endte det i skandale. Tyskland slo Østerrike 1-0 i Gijon i  og sørget for at begge kom foran Algerie på tabellen, et Algerie som hadde spilt seg ferdig dagen før. Kampen er en av de største skandalene i moderne fotballhistorie, også kjent som ikke-angrepspakten mellom de to tyskspråklige nasjonene. På bildet vifter sinte Algerie-supportere med penger for å vise sin avsky. (AP Photo/File)
DÅRLIGE ERFARINGER: Fotball-VM i 2026 vil bestå av 48 lag, fordelt i 16 grupper med tre lag i hver. Det øker faren for korrupsjon og avtalt spill betraktelig. Forrige gang VM ble spilt med trelagsgrupper, i 1982, endte det i skandale. Tyskland slo Østerrike 1-0 i Gijon i  og sørget for at begge kom foran Algerie på tabellen, et Algerie som hadde spilt seg ferdig dagen før. Kampen er en av de største skandalene i moderne fotballhistorie, også kjent som ikke-angrepspakten mellom de to tyskspråklige nasjonene. På bildet vifter sinte Algerie-supportere med penger for å vise sin avsky. (AP Photo/File) Vis mer
Meninger

Beslutningen om å utvide VM til 48 lag fra 2026 er uheldig på (minst) to måter: For det første vannes kvaliteten på turneringen ut, og for det andre inviterer det foreslåtte formatet til mer eller mindre avtalt spill.

48 lag gjør turneringen langt mindre eksklusiv. Her er det likevel mulig å forstå argumentasjonen: Når regioner som Asia og Afrika får økt sine kvoter, blir interessen større i disse landene. Mange mente at det var for mange lag med i fjorårets europamesterskap også, men ingen kan nekte for at det hjalp på interessen i for eksempel Albania, Ungarn og andre land som i kraft av utvidelsen lyktes i å kvalifisere seg. VMs store attraksjon består imidlertid like mye av noe annet: det er å se verdens beste spillere sette hverandre stevne. Nordmenn er interessert i VM uavhengig av om Norge er med. 48 lag gir langt flere middelmådigheter enn 32 lag.

Enda verre enn utvanningen er imidlertid formatet; 16 grupper med tre lag i hver gruppe, hvorav to går videre til 16-delsfinaler. Det innebærer at de utslåtte lagene bare får spille to kamper, mot tre i dag. I tillegg kan de to lagene som spiller den siste kampen i gruppespillet, under ikke helt usannsynlige forutsetninger samarbeide om å slå ut det tredje laget.

La oss tenke oss en gruppe bestående av for eksempel Spania, Chile og Japan. De to første kampene gir følgende resultater: Chile-Japan 1-0, Spania-Chile 2-0. Den siste kampen går mellom Spania og Japan. Disse kan i fellesskap sende Chile ut av turneringen ved at Japan vinner 1-0.

FIFA nevner straffekonkurranse som en mulighet, men som vi ser av eksemplet over kan slike situasjoner oppstå selv om ingen kamper ender uavgjort. Trelagsgrupper er rett og slett ikke egnet til å hindre slike situasjoner i å oppstå.

VM-turneringen hadde faktisk et mellomspill med tre lag pr. gruppe i 1982, hvor bare vinneren gikk videre til semifinale. I gruppen med Vest-Tyskland, England og Spania spilte de to førstnevnte 0-0, før tyskerne slo Spania 2-1. I den siste kampen, mellom England og Spania, var dermed tyskerne hjelpeløse vitner til at Spania, som allerede var utslått og derfor ikke hadde annet enn æren å spille for, skulle hindre England i å vinne med to mål. De klarte uavgjort, men situasjonen illustrerte klart hvor urettferdige trelagsgrupper fort kan bli.

Også firelagsgrupper kan teoretisk skape slike situasjoner, som da Danmark og Sverige effektivt ødela Italias sjanser ved å spille 2-2 i den siste gruppespillkampen i EM i 2004. Men risikoen for at dette skal skje er mye mindre, særlig når de to siste kampene i gruppespillet går samtidig. Det har de gjort etter skandalekampen i Gijon i 1982, hvor Tyskland slo Østerrike 1-0 og sørget for at begge kom foran Algerie på tabellen, et Algerie som hadde spilt seg ferdig dagen før. Kampen er en av de største skandalene i moderne fotballhistorie, også kjent som ikke-angrepspakten mellom de to tyskspråklige nasjonene.

Man trodde FIFA hadde lært. I stedet foreslår de altså et format som kan gjøre slike ikke-angrepsavtaler nærmest til en dagligdags foreteelse. Man undres på hvor de får ideene sine fra.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling